Позиции

Винаги се старая, когато пиша да съм максимално обективен. В тази страница от сайта излагам личното си мнение по различни въпроси.

Арести и затвори

В България арестът се използва като принудително средство за изтръгване на самопризнания. Толкова са лоши условията в него, че човек ще си признае и че е убиец само и само да не изтърпява мизерията в продължение на минимум 8 месеца (защото има и вратичка за удължаване).
Абсурдно е хора да бъдат принуждавани да уринират или дефекират в присъствието на съкилийници. Това е нехуманно и е изключително грубо унижаване на личността! Да не говорим, че тоалетните представляват чисто и просто една дупка. Как се очаква някой да клечи, без да се запитаме има ли проблеми със ставите?! Това е изродщина!
Уж действа презумпция за невиновност, а арестантите са по-зле и от затворниците!

Затворите пък са синоним на рецидив. И да не е затворникът изпечен престъпник, влезе ли там, ще стане. Какво правим?! Ожесточаваме още повече злите?! Нямаме никакви изграждащи духа занимания в затвора. Надзирателите пък са същински търговци на всички забранено.

Какъв е смисълът от тази институция?! Да харчим луди пари…

По-добре е да използваме затворниците да изграждат в полза на родината, а не морално да опадат. Разбира се, това не важи за предумишлени убийци и изнасилвачи.

Външна политика

България има един път – този на Европейския съюз и НАТО. Още дълго няма да стигнем нито европейците, нито американците, но бавно и постепенно ще успеем да се доближим до техния стандарт и морал.
ЕС има своите кусури, ала по-добра алтернатива няма.

Трябва максимално да подкрепяме партньорите си и да се предпазваме взаимно от потисническата Русия!

Данък наем

Подло е държавата да таксува гражданите два пъти – веднъж с данък за имот, втори път с данък наем. Всеки има право да прави, каквото желае с имуществото си. Облагането на доходите от наем трябва да бъде преустановено!

Двукамерен парламент; мажоритарен избор; ограничаване на премиерите;  нова роля за президентите

На България ѝ е необходим двукамерен парламент. Той би елиминирал в голяма степен прокарването на закони, които облагодетелстват конкретни компании. Важно е закон да бъде обнародван само ако е получил минимум 80%* подкрепа в долната камера и не по-малко от 60%* в горната. Така ще се гарантира, че законодателите, които представляват избирателите си, са истинско мнозинство.

*Според мен в долната камера трябва да са 120 депутата, а в горната – 60.

Разбира се, мажоритарен избор е задължително да има и за двете камери. Така ще се преустанови практиката да има бащица-премиер (Царя; Станишев; Борисов), който да командва как да се гласува.

Според мен премиерът трябва да бъде ограничен мандатно (не повече от два по четири години) и да се избира само при 90% „за“ и в двете камери. Министрите трябва да се избират по 1/2 от всяка камера.

Президентът е ненужен. Това е институция без власт, за която се прахосват милиони. Ако бъде оставен, то той трябва да изпълнява функцията на президент на горната камера.

Домашно насилие и права на жените

Трябва да се създаде институция, която да работи активно за възпирането на домашното насилие. Нужно е съпруг/партньор-обвинен в такова деяние веднага да бъде задържан и разпитан, а на жертвата да се предостави закрила на часа – включително подслон и охрана, а не невършещи никаква работа ограничителни заповеди.

Работодателите трябва да бъдат задължени за една и съща длъжност да заплащат поравно и на жените, и на мъжете.

Здравеопазване

В голямата си степен, лекарите днес са алчни търговци. Точат касата, лъжат пациентите си, подлагат ги на ненужни операции за пари.

Справянето с това минава през доживотното лишаване от правоспособност след само едно нарушение.

Земеделие

Моят дядо и двама от прадядовците ми са от Трънския край – прекрасно живописно кътче, в близост до река Ерма, което днес опустява. Другият ми прадядо е от Плевенския край.

Всичко това се случва, защото днес у нас земеделие практически няма. Самата земя е под арендата на крупни бизнесмени, които опоскват европейските фондове. За тях тя не е свята, напротив те се гаврят с нея, торят я с отрови и я правят негодна да дава поминък на бъдещите поколения.

Да, вината е на всички нас, които се поблазнихме да живеем по апартаментите, да не превиваме гръб на полето, да работим леко. Мързелът ни се обръща срещу нас.

Дано се замислим колко ценна е земята и да се върнем към сечивата, с които да си изкарваме достойно хляба.

Инфраструктура

България задължително трябва сама да управлява електроразпределителните дружества, ТЕЦ/ВЕЦ-овете, летищата, пътищата, както и всяко друго основополагащо за живота на гражданите съоръжение. Не бива нито да отдаваме на концесия, нито да продаваме дялове в тези толкова важни за страната отрасли.

ЛГБТИ

Държавата трябва да бъде майка за всички ни, а не мащеха за някои. Дискриминацията трябва да бъде изкоренявана – на всички нива!

Според мен за гей браковете трябва да се употреби думичката партньорства, за да не бъдат раздразвани консервативните, НО всички права на брака трябва да важат и за партньорствата. Еднополовите двойки ТРЯБВА ДА МОГАТ да осиновяват деца.

Смяната на пола при транссексуалност е задължително да бъде клинична пътека.

Лов

Ловът е нехуманен. Да, консумирам месо, но смятам, че животните могат да бъдат умъртвявани безболезнено и да не бъдат стресирани от преследването до последния им дъх.

Наркотици

От икономическа гледна точка легализацията на наркотиците ще бъде полезна.

Първо, данъците от печалбата на дилърите ще влязат в хазната.

Второ, няма да се финансират разследвания на канали, внезапни проверки, съдебни разноски.

Да, но при това положение ще обречем податливите на смърт. Те нямат спирачка и щом е разрешено, няма да могат да намерят границата между извратеното удоволствие и самоубийството. Без да искаме ще се превърнем в онези, които са заредили патрона в пистолета на избралите да играят руска рулетка.

Поради тази причина не бива да разрешаваме, какъвто и да е наркотик да бъде допуснат за масова продажба. И да, и за леките такива не трябва да има изключения. Подадем ли веднъж, всичко ще се срине.

Образование

Образованието в България е на трагично ниво. Това се получава, защото и ученици, и преподаватели, и родители се вълнуват само и единствено от материалните блага. Даскалите искат високи заплати, а майки и бащи, както и възпитаници милеят за дипломи, с които по-късно да се уредят на хубава работа.

Не съм чул някой да учи, за да се обогати, а образованието е на първо място това. Кариерата не е пред личното израстване.

„Парите следват ученика“ трябва да изчезне. Не може директори да не гонят хулигани, защото не им се губят пари.

Трябва да се помисли за специализирани институции за проблемни ученици. Агресорите винаги са жертви в друго отношение. Често те имат проблеми у дома си, затова е задължително да бъдат подкрепени от психолози.

Директорите пък не трябва да бъдат приближени на конкретни партии. Хубаво е да се избират от колектива с максимум двугодишен мандат, за да не се самозабравят.

Преподавателите пък се нуждаят от стриктен контрол – вършат ли нещо или само прибират заплати. Особено по университети и непрестанните им воаяжи, пардон командировки…

Оръжия

Категорично да бъдат забранени оръжията. Единствено органите на реда трябва да имат достъп до тях. За самозащита – държавата трябва да финансира подобни курсове.

Който бъде открит с оръжие след забраняването им – да бъде осъждан за дълъг срок, без значение дали е законен собственик.

Пенсии

България има унизителна пенсионна система. Хора с по над 40 години трудов стаж, получават жълти стотинки. След като държавата не може справедливо да възнагради за усилията им гражданите, то нека им предостави възможност да се откажат доброволно от пенсия като им разреши да не внасят осигуровки. Примерно така те ще могат да си съберат сума за жилища и на старини да се издържат от наеми или от инвестиции в акции, злато.

Реформа на закони

В българския парламент винаги са липсвали качествени юристи. Много често законите, които се приемат са за конкретен човек, за почерпила фирма. Поради тази причина масово те куцат. Чувал съм да се повтаря: „Имаме закони, ама няма кой да ги спазва“. Че няма кой – няма, особено важи за онези от висшия ешелон. Знаете – за открадната кокошка в пандиза, за приватизиран завод на Ибиса… Но и законите ни са едни, да се засрамиш, макар че ти не си ги писал.

Както има ремонт на ремонта, така и корекция на корекцията.

Наказателният кодекс пък е толкова архаичен, че все едно динозаврите са го сътворили преди да ги удари астероид.

Необходимо е да напишем законите наново. Без да влагаме в тях политически настроения, а само обективизъм.

Роми

Държавата моментално трябва да спре кранчето на НПО-тата, които точат, ли точат пари за интегриране на ромите. Също така е важно най-накрая да се активизира – да влезе в гетата, да се разправи с бароните, които експлоатират неграмотните и безпомощни цигани и да се погрижи за тях: образовайки ги и давайки им занаят.

Северна Македония

Всички тези комисии по въпроса България – Северна Македония са абсолютно безсмислени, когато го няма най-важното, а именно желанието за добронамерен тон. Няма как с договори да се получи обединение, когато и на двата политически върха спорът бива употребяван популистки. Виждате, няма политически коментатор /абстрахираме се от обвързаностите им/, който да не е категоричен – направи ли премиерът Кирил Петков ход спрямо ветото, пада. Защо? Ами защото Бай Ганьо е настръхнал, за него не е важно бъдещото /той все пак съществува ден за ден, от ракия до ракия/, а е съществено да чувства /и да го признават другите/, че Гоце Делчев му е прародител. Комично, но подлагането на крак на преговорите на Европейския съюз със С. Македония, се чувства от Бай Ганьо като успехът на живота му, един вид съумял е да провали плановете на ЕС, на Съединените американски щати. И тук стигаме до същественото: манипулациите спрямо ролята на САЩ, комбинирайки ги с конспирации за Сорос, джендъри и тем подобни щуротии, са именно онова, което ни тласка към пътя на разединението. Бай Ганьо е почитател на Русия и той иска да служи на федерацията, не на собствения си национален интерес. Защото няма логика да искаш твоя съседна държава да не бъде в съюза, който си и ти. Няма нищо умно в това допълнително да настройваш, буквално да озлобяваш населението на тази съседна страна, държейки се арогантно, изисквайки собствените ти политици да следват политика да не са прагматични.
Заиграването на Русия с македонския език, опитите им да възпрат Северна Македония и Сърбия от контакти с ЕС, са умело следван план. И може само да ги поздравим за това, че имат списък, който следват.
Същевременно Бай Ганьо няма такъв. Той влага емоции, а не рационалност.
(…)
Нужно е да се абстрахираме от Бай Ганьо, от македонски фанатици и да се съсредоточим в основното, че двете съседни страни трябва да си подадем ръка и да си помагаме, а не да си вредим. Това ще доведе до по-силни Балкани, до по-щастливи граждани и до по-малко влияние на чужди интереси, независимо какви.

Смъртно наказание

За предумишлените убийци и изнасилвачи трябва да се въведе смъртно наказание. Не виждам смисъл да изхранваме тези изроди. Те няма да се променят. Щом веднъж са сторили подобно зверство, ще повторят, а ако имат шанс и ще потретят. Тъй като ЕС го забранява, трябва да го заменим с доживотен затвор.

Съдебна система

Най-първо и най-важно е да елиминираме функцията на главния прокурор – не може личност, избирана винаги чрез договорки, да бъде адвокат на държавата.
Висшият съдебен съвет трябва да бъде реформиран чрез промяна на Конституцията. Абсурдно е политически квоти да се правят на уж независими от изпълнителната и законодателна власт.
Специализираните наказателни съдилища е чудесно, че бяха закрити.

Бавното правосъдие е онова, което води гражданите до извода, че няма правосъдие.

Църквата и другите вероизповедания

Всеки има право да вярва, в каквото пожелае, или не. Държавата ни обаче трябва да бъде светска. Църквата и другите вероизповедания да си знаят мястото. Те не могат да се месят в политиката, да прокарват хомофобия, русофилство, туркофилство.

Субсидирането на БПЦ и мюсюлманството с парите на данъкоплатците е нередно. И едните, и другите имат свои имоти, които могат да отдават под наем. Разбира се, абсолютна забрана за финансиране отвън.