#ФЖМК „Сутрешният блок на младите е TikTok, там ги дебнат опасности!“ – задача при доц. д-р Светлана Божилова

Уважаема доц. д-р Светлана Божилова,
дадохте ни за задание да изберем един от сутрешните блокове – измежду БНТ, БТВ и Нова, и да го анализираме като екранно пространство, дизайн, разположение на събеседниците. Да, ще го направя, но и ще добавя един допълнителен акцент, който за мен е много по-критичен за днешния ден…

Избирам „Здравей, България“ по причината, че когато ходих да нося закуска на покойните ми бабо и дядо по бащина линия, телевизорът бе включен на това предаване и ща – не ща го слушах/гледах. Мога да кажа на прима виста, че студиото ми навява топлина. Обичам бялото, то за мен на всичко отива, и масата, креслата ми допадат. Студиото е просторно, но не толкова, че да е грандоманско, не „мяза“ на хале и това е окей, защото иначе ще е едно към едно с комплекса на БТВ. Друга разлика между двете, и в полза на ЗБ, е: разумното количество техника. Не изниква тук графика на екран, там диаграма на холограма. Видео-стените са прецизно монтирани, не се набиват на очи, не дразнят, не натоварват. Дори не се забелязват, когато има гост на място, не разсейват зрителите. Шапката и рекламното интро са готини, показателно е коя е първата дума, с която ми хрумва да ги опиша – „Изгрев“. Точно чувството за събуждане, за нов ден, за предстоящи нови емоции трябва да навява един сутрешен блок.
Гостите могат да се чувстват удобно. Имат място да се настанят, да разположат помощни бележки пред себе си. Чувстват се наравно с водещите, формата на масата, разположението на седалките не накланя везните в полза на водещите, те не са поставени в господарска позиция.
Като значителна критика ще отчета, когато поставяха пред гостите си абсурдна бутилка с дезинфектант. Значи аз като зрител не искам да бъда убеждаван подсъзнателно да си жуля кожата ненужно. Всеки може да си избере дали ще си направи атопичен дерматит заради страх от Торбалана COVID-19, но медиите нямат право да налагат някакво спускано отгоре за „правилно“ поведение! Също така бе смешно (но не и забавно, а по-скоро жалко), когато водещите бяха разделени един от друг уж да се пазели от коронавируса. Съжалявам, ама няма сила на света, която да ме убеди, че по време на репетиции, по време на рекламна пауза са пазели пак дистанция и са носили тъпите маски. Тоест това пак е елемент на манипулация към гледащите какво се очаква да правят в ежедневието си…
Да не завършвам обзора на студиото с лошо, ще кажа, че много се кефя на онзи кът с фотьойлите в различни цветове. Задушевни разговори с дейци на културата се случват там, любимо ми е.


Спускайки се по втората задача, логично избирам Виктор Николаев, когото да изследвам как се аргументира като задава въпроси. Направило ми е впечатлението, че той доста държи на точността във фактите. Когато някой гостуващ се опита да претупа отговор, за който не е сигурен (дали заради некомпетентност, дали умишлено, за да прикрие нещо), Николаев се връща, ли връща на него, докато накрая обезоръжен гостът не признае: „Не съм подготвен да дам този отговор в този момент“, което вече зрителят си го чете директно така: „Аха, „горкият“ лъжец!“. Друг негов маниер е да засича гостите, когато тиражират суми за обществени поръчки например, без преди това да са си направили труда да прочетат, за да са точни.
Когато има политици в студиото, Виктор обича да ги препъва с техните собствени думи/тези от близкото минало, „убивайки“ мечтата на политиците избирателите/журналистите да имат къса памет.


Искам обаче специално да обърна внимание на сутрешния блок, който гледат младите днес и той е опасен! Не се шегувам. Какво се случва най-често?
Събуждат се подрастващите, хващат телефона си и отварят TikTok. Това е техният сутрешен блок, с него те стартират деня си, там получават своята доза (дез)информация.
Има множество руски тиктокъри, които провеждат манипулативна подривна дейност срещу Запада, Америка, осмивайки Джо Байдън, представяйки го като немощен и сенилен, монтирайки непочтено падането му веднъж качвайки се на самолет многократно. Руски свещеници (!) лукаво пропагандират тези на Русской Православной Церкви, качвайки видеа против атеизма, против правата на абортите, против ЛГБТИ общността.

Още по-опасни пък са ислямските фундаменталисти, които представят щастливата жена като жената с бурка и никаб!!! Нямате представа колко момичета, подлъгани от тези видеа, се забулват, защото считат, че така ще бъдат уважавани от мъжете, обичани. ТикТокърки с мек гласец и празен (всички, независимо от религията, са с такъв поглед, и сектанти-християни съм срещал на живо подобни) поглед /друго от тях не се и вижда/ ласкаво бърборят и идеализират отказването от себе си, от свободата слънце да ти види личицето! Говорих си с роднини, живеещи в Германия, тяхната внучка вече две-три съученички има, забулени, повлияни от ТикТок!
Представяте ли си колко е опасно!!! Така щяла да ги срещне любовта!!! Помислите си кой ли седи зад забулените тиктокърки, някой с нечисти намерения!!!

Сутрешният блок на младите е TikTok и той може да ги остави без акъл, ако не ги предпазим, ако не им обясним, че руски и ислямски кукловоди ги дебнат!!!

Вашият коментар