Сплотяването между учителите и учениците

http://mimogarcia.blog.bg/lichni-dnevnici/2017/02/22/.1511544

От септември 2005-та  до май 2017-та – ученик. Тези 12 години не ги свързвам с „12 години робство“, а по-скоро с „12 години собствено мнение“. Да, мнението крие риск да бъдеш отхвърлен и обявен удобно за луд, но е твое право, нали?
Бях член на „Ученическия парламент“ в периода 2013-2014, но с това не се изчерпва моето бунтуване срещу несправедливостта.

  1. Изправих се директно срещу малоумната идея за въвеждане на униформи, които целяха да се връщат онези време, когато „всички трябва да бъдат еднакви“.
  2. Заинатих се и не позволих да бъде демонизирана моя учителка, която беше несправедливо обвинена. Друга учителка ме нарече „подлизурко“ (http://bit.ly/2lLqcRU).
  3. Разкрих измама с едни великденски картички. Имам още бройки от тях.
  4. Влизах в конфликти – някои малоумни, някои не. И разбрах, че интелектът на един конфликт – зависи от опонента в него. Показах култура и запазих нормален тон.

И много други неща. 12 години не са малко време. Даже е леко плашещо и все пак се надявам: както аз съм се обогатил от другите, така и те да са се обогатили от мен. Не мога да отрека, че имаше неприятни моменти, но пък приятните ги превъзхождаха и парираха негативните емоции. Тръгвам си зареден с чувството на благодарност към всички учители, които се стараеха да ни помогнат да развиваме качествата си. „Дали успяха?“ не е точен въпрос за мен. „Дали успяхме?“ е! Връзката „учител-ученик“ е важна. Тя е неразривно свързана с обучението. Със съжаление констатирам, че в това отношение има сериозен неуспех. Макар че няма да ходя на бал, съвестно се заех с организираното на това да отдадем последна благодарност на преподавателите ни. Хрумна ми след 12 години оценяване от тяхна страна, на изпроводяк ние да им връчим по един бележник, който да бъде за забавление, но идеята ми се провали. Стана на пух и прах, защото 18-19-годишните младежи написаха веднага на учителите си „три на релси“, „две плюс“ и дори „единица“. Разочаровах се, че връзката „учител-ученик“ при нас не съществува. И се замислих каква е причината. Отговор намерих, обяснение за ученическото поведение не успях. Защо? Първо, защото едно време учителите са всявали респект и са се държали кошмарно. Днес са наши приятели и съветници, но това не се оценява. Второ, защото едно време учителите са оставяли на поправка и без да правят отстъпки. Днес се чудят как да ни вдигнат успеха, но това не се оценява. Трето, защото едно време учителите са изкоренявали всяко различно мнение. Днес дават свобода на това да бъдеш творец. Оказва се, че днешната младеж е нагла и безочлива. Раздадоха „ниските оценки“ смело, защото ги уверих, че ще бъдат показани след оформянето ни (пак заради оценки, оценки, оценки). Спазвам думата си и изгорих листа с оценките. Не искам да го виждам, защото чувствам, че българското образование съвсем е зациклило. И като безинтересен материал, и като невъзможност да сближи учителите с учениците. Промяна трябва. Първата стъпка: проблемните ученици, които са там да пречат, но пък са важни заради бройката за финансиране – трябва да бъдат отделени в отделни класове. Втората стъпка: увеличаване на ученическото участие в образованието, независимо дали ще пише, рисува, танцува или майстори къщичка за птици. Трета стъпка: съвместно посещение на учители и ученици на множество културни събития, които ще подпомогнат да бъде премахната разделителната линия между двете групи. Свикнали сме да разсъждаваме – „След мен и потоп“. Аз така нито искам, нито мога. Напротив – бъдещите ученици трябва да бъдат в хармонични отношения със своите учители. Мечтая си за времето, когато не най-циничните, най-грубите, най-простите, а най-фините, най-възпитаните, най-всеотдайните учители ще бъдат любимци на учениците! Помечтайте и Вие. А след това нека се обединим и да извървим този път. Съвместно. Всичко го заслужаваме.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*