Морковите и точното време

 • Работите ли?

Момичето надигна поглед и остави книгата на тезгяха. След това пипнешком намери очилата си, намести ги и започна да преценява новодошлия. Възрастен мъж, побеляла коса, очила с пукнато стъкло, дреха със скъсан джоб. Тя кимна. На себе си. Това означаваше едно: „Този няма пари, не се занимавай, само ще ти загуби времето“.

 • Работите ли?

Момичето се сепна и се замисли, че този господин явно е много нахален, но запази самообладание и с усмивка изрече:

 • Да, работим. Кажете с какво мога да бъда полезна?
 • Колко пъти трябва да питам едно и също? Едно време беше друго, съвсем друго…

Той продължи да мърмори. Тя отново се отнесе към онази сутрин преди три месеца, когато беше получила работата с уверението: „Ще ти е много забавно“. Изобщо не повярва, че ще е приятно да работи продавачка в квартална бакалница. Тогава също реагира емоционално: „На кое 21-годишно момиче му се иска да продава хляб, салам, яйца и домакински джунджурии в забутан квартал!?“. Протестите не бяха отразени. Работата не бе избор, а задължение. Леля й търсеше за магазина си работничка, а майка и баща й искаха да й дадат урок по труд. Всички останаха доволни. Без нея. Но тя нямаше право на мнение след като предизвика катастрофа с колата на баща си. В пияно състояние. Беше допуснала тази грешка заради гаджето си. Той я накара. Разделиха се, естествено, веднага. Изгуби заради колата свободата и любовта.

 • Имате ли моркови? – мъжът се огледа и съзря само един – Имате ли повече от един?
 • Ами ще отида да проверя в склада, сега се връщам – имаше нужда да избяга от погледа му, който сякаш я разрязваше на малки парченца – мисля че доставиха вчера, но не съм ги изнесла.
 • Надали има по-беден магазин от този. Едно време беше друго, съвсем друго…

Мия влезе в склада и затвори вратата след себе си. И през нея обаче продължаваше да чува „Едно време…“, съвсем друго…“. Тя въздъхна и докато търсеше конкретната стока прошепна: „съвсем друго беше преди катастрофата“. Може би щеше да произнесе фразата още веднъж, но тогава съзря морковите, грабна касетката и напусна склада.

 • Имаме моркови, ето ги!
 • Аха. Аха. Ясно. От къде са?

Мия прочете написаното на етикета. Мъжът поклати глава.

 • Имате ли ряпа?

Нов отговор за произхода, клатене на глава.

 • Имате ли патладжан?

Нов отговор за произхода, клатене на глава.

Изредиха се десетки зеленчуци и плодове, но Мия търпеливо даваше нужната информация. По едно време усети, че информацията не беше нужна никому. Забелязваше също така, че „клиентът“ непрекъснато поглеждаше часовника си и сякаш изчакваше нещо. Или някого. Тя започна да се отдалечава отново в мислите си от бакалницата и се концентрира върху студеното януарско време навън. „Най-студената зима от 50 години!“ беше констатацията на синоптиците, но нейната бе „Най-скучната от всички зими, които бе преживяла за 21 години на този свят“. „Този свят“ отвори ново бурно разсъждение в мислите й за това колко ли светове има… И как една кола провали този свят, който сама си бе създала и обожаваше.

 • Едно време бакалниците бяха други – изрече мъжът и прекъсна мечтите й за това как ще се появи машина, която ще успее да върне времето преди катастрофата – Едно време и брокерите на имоти бяха по-точни. Купувам сега поредно жилище за под наем – направи умишлена пауза – за студенти с големи мечти, които после бързо ще се разочароват.

След това напусна. Изостави я. Сама и тъжна. Осъзна, че през цялото време без да иска се бе превърнала в играчка на богаташ, който си живееше в „едното време“. После се намуси и си каза: „За него „точното време“ е винаги, защото има пари“. Хвана книгата от тезгяха, захвърли я в кошчето и отиде да подрежда морковите.

Заглавието на книгата – „Как да станем богати веднага?“. Мия беше дала почти цяла седмична надница за нея – 50 лева.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

http://mimogarcia.blog.bg/lichni-dnevnici/2017/01/29/.1506358

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*