Мания за наргилета и #СмръцафръцаноКафе

http://mimogarcia.blog.bg/lichni-dnevnici/2017/01/03/.1500549

1-ви януари 2017-та – начало на Новата година. Около 3-3:30 влизам във Фейсбук да отговоря на познати, които са ме поздравили със „За много години!“. Отговарям, отговарям, на свой ред изпращам няколко съобщения и решавам да си прегледам стената – харесвам няколко снимки на котки донски сфинкс – и в това време ми излиза „Лицето Х е на живо“. Замислям се дали да прегледам онлайн емисията на моя фб дружка, леко се разколебам, защото съм убеден, че ще са поредните пиратки или опразнени чаши с алкохол, а аз нито пия, нито с пиратки се занивам, но все пак любопитството ми надделява.

Видеото представлява група младежи – пияни и екзалтирани, които все пак успяват да обяснят адекватно, че използват телефона на някакъв от групата, който си бил легнал преди малко. Показват го – жив труп, простнат на земята, без признаци, че му е неудобно. Разбира се, никой не се е сетил да му метне някаква завивка или яке. Напротив – всички се заливат от смях, от време на време обясненията са прекъсвани от викове „Дай водката!“, „Къде е водката?“ и тюхкания – „Свърши“, „И това свърши…“. В този момент се притесних за тях, да не би някой в това нетрезво състояние да реши да тръгне за още алкохол. Успокоявам се след като едно от момичета разяснява, че магазинът до тях е затворил в полунощ. Друго момиче се ядосва, но след секунда-две отмята коса, прави знак за сърце и споделя с нас, зрителите им, че те губят, не друг. Взима ролята на водеща.
Следват „Въпроси и отговори“ със звездите на вечерта/сутринта.

„ЧНГ! Къде сте?“ – „За много години, у нас на тавана!“ /тук рубриката прекъсва за малко, за да видим как едно от момчета се опитва да ходи с празна бутилка на главата, но не успява и тя се счупва… „Поне е празна!“ констатира друг мъжкар./

„ЧНГ! Тоз с черното ми е познат? Май съм се забивала с него!“ – „(Смях) (Още смях) Явно си пияна и не го познаваш, ама кой този отляво или този отдясно“ – пита водещата, но няма време да дочака отговор, защото този отляво я прегръща и започва да я опипва, пуска й език в ухото. Тя загубва контрол и едно момче превземе ролята й. (Правя си заключение, че явно любов и кариера не вървят ръка за ръка…)
Към момчето се присъединяват още двама и започват да показват мускулите си, едното си вдига фланелката, която е с петно, мистерията от какво е не продължава дълго, защото то дава отговор, че е от някаква салата. Техен приятел „скива“ тримата бодибилдъри, пита ги какво правят и получава чистосърдечен отговор, че „сбират зрителки“. (Какъв умел подход!)


Предаването на живо приключи. Реших, че са се изморили, че и те ще лягат на земята. Заскролвах още малко нагоре-надолу, изведнъж съобщение – същите герои се завръщат в нов чат и аз като пристрастен зрител се завърнах при тях. Този път групата се беше събрала в кръг, всички дърпаха от наргилета. Диалог нямаше. Само димни завеси. Така цели десет минути. Да, диалог нямаше, но пък видях какви ли не опити за по-интересно изпускане на дим. В този момент аз се замислям и установявам, че в последните месеца почти всички мои фб дружки публикуват снимки как пушат наргилета или клипчета със същото действие. Не знам защо, но решавам, че ще прекарам първите часове на 2017-та в разглеждане на снимки на момичета и момчета, за да преценя дали съм прав. Към 6:00 осъзнавам истината – аз съм яко изостанал, защото не съм пушил наргиле, не съм готин, не съм направо човек, явно съм от друго измерение! Как е възможно??? Започвам да се питам – „Мимо, какво правиш? Какво? Как така нямаш снимка с наргиле!!!???“ Отчайвам се – само аз и още двама-трима нямаме селфи с наргиле, изпадаме в графа „супер загубеняци“.

Спирам с иронията. Започвам сериозно. Само за няколко реда. Тъжно е, че млади хора възприемат наргилето като начин да блеснат, да бъдат част от модата и оттам да си въобразят, че само те са яки. Не пуша, но нямам против тези, които го правят, но смятам, че могат да се забавляват без да се вманиачават в това да демонистрат, че имат възможност да си го позволят. Тъжно е, че млади хора не разговарят, а просто седят и смучат някаква тръба, за да се доказват чрез този начин пред някой друг фалшив образ. Млади хора, които единствено се радват, когато си правят намеци кой какви субстанции е пушил вчера. Гледах снимки и други видеа – отвсякъде прозира само алкохол, цигари, алкохол, цигари, алкохол, цигари. Нищо друго. Явно разсъжденията са, че ако не си пиян и не си препушил, то не е Нова година. Те така я и посрещат, така я и изкарват…
Хвърляне на салфетки, купуване на разни неща, пушене на разни неща, съвкупления на разни места и дотам… После следват снимки и хаштагове: #kvismemazni #bicepspower #tqlosinqmame #ichminee #smoitemomicheta (държейки две бутилки алкохол) и коментари: #ikvonevikate #maznooo #otborutetop

И последно от горното видео, което Ви споделям: напушиха се и отново започнаха да отговарят на коментари. Някакво момиче запожелава каква да им бъде Новата година, едно от момчета се приближи и викна: „Имаш много яки ц*ци, ма!!!“. (Нека се учим как се отговаря на пожелания.)

Пожелавам Ви 2017-та да е Вашата година, в която ще обичате себе си, близките си, приятелите си, нещата, които правите. Бъдете щастливи!

Аз имам нова книга: Смръцафръцано Кафе, чието хартиено копие излиза през март. На www.sk.mimo.bg може да прочетете книгата онлайн. Още сега.

***РавноСМЕТКА***

Тя е звезда.

От екрана. Важна, щастлива, красива.

Няма за нея достойни любови.

Сама изцяло си стига.

Времето мина – звездата залезе.

Домът й голям е – карта ти трябва…

Стаите толкова пусти, че те е страх дори да пристъпиш…

 

***до нея***

„Мисли разумно“ си пишеше в тефтера,

собствените съвети не послуша

и при него тя се върна.

 

***Омъжена жена***

Едно време късаше маргаритки,

сега мие чинии.

 

Редактор на книгата: Галя Иванова, идеи към стихове: Слава Леси

На 6-ти януари се завръщаме в студио „Пекарната“ да записваме предаването #ПолеЗаОтговори. Темата е – „Предметите и тяхното значение“

С уважение,

МИМО ГАРСИЯ

http://www.mimo.bg – всички права запазени

http://www.mimogarcia.blog.bgВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*