Формули за планиране на следващите 12 месеца / Сезон 2, епизод 6 на #ПолеЗаОтговори

http://mimogarcia.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/12/24/ot-mimo-garsiia-quot-formuli-za-planirane-na-sledvashtite-12.1498760

Коледа дойде – тази вечер е. Изминаха точно 24 дни, в които нямаше празно място от елхи, лампички, гирлянди… Независимо дали сте били обзети/заразени от „Коледния дух“, празникът дойде, а след седмица навлизаме в 2017-та година и е редно да си направим една равносметка за изминалите 366 дни. Този отчет е само за лично ползване и би трябвало да бъде обективен, доколкото е възможно това от нарцистична гледна точка.

„Дали съм доволен от себе си?“ е въпросът, а отговорите могат да варират от възхвала на „аз“-а до почти самоубийствени желания и пълно разочарование. Трудно е да имаш обективна самооценка и реалистична представа за това какво си вършил през 2016-та, но ще ти се наложи – все пак няма как да продължиш напред, ако не се вгледаш в близкото минало и не извлечеш поуки от него. Всъщност може, ако навлезеш в състояние „кон с капаци“ и отричаш да имаш каквито и да е провали, но от това те няма да изчезнат… нали?…

Всеки има нужда не само от настолен календар /защото без планирани задачи (мечти), той е ненужен/, но и от списък „Какво искам да свърша през следващите 12 месеца?“, които ще изминат също толкова бързо като отиващите си 12.

Трудно ти е? Ето ти няколко варианта:

  1. Формула „Месец за месец“: ненавиждаш планирането напред, а предпочиташ да изпиеш една-две бири или пък една-две ракии. Все пак намери време между глътките, да нахвърляш някакви идеи месец за месец, а защо не седмица за седмица или ден за ден?
  2. Формула „3-3-3-3“: мда, три е число на късмета. Какво по-хубаво от това да измисляш следващите си приоритети на всеки три месеца? Не забравяй обаче, че тази формула крие риск да повярваш, че три носи толкова много късмет, че няма нужда от никаква твоя инициативност!
  3. Формула „6-6“: ако избереш това ще ти се наложи да отделиш само два пъти в годината няколко минути, за да решиш какво ще правиш – после се оставяш по „течението“ на идеите си и това е!
  4. Формула „9-3“: 1-ви януари идва след няколко дни и ти имаш възможност да определиш поведението си за следващите девет месеца, а когато те изтекат ще си оставиш по-приятните неща за оставащите три.
  5. Формула „12“: едно решение – дванадесет месеца спокойствие! И все пак имаш ли си вяра, че ще удържиш на думата си за толкова много месеци? Прецени добре себе си!

Която и формула да изберете – ще Ви е от полза, защото дали за малко, дали за много ще уплътните времето с желанията си. Най-важното е да бъдете удоволетворени от това, с което ще се занимавате през следващите 12 месеца, защото щастието е основен елемент във върховната цел на всеки да се чувства достоен.

Скъпи, читатели, пожелавам Ви година изпълнена с прекрасни мигове, в която да се чувствате сигурни и обичани, работата Ви да спори, а мечтите Ви от срамежливи гъсенички да се превръщат в прекрасни пеперуди!


Вчера излезе Коледното издание на #ПолеЗаОтговори, в което обсъждам в какво превърнахме празниците, а именно във време за подаръци, а не за близки. Не правете грешка и днес, утре, в идващите дни и цялата следваща година бъдете с хората, които Ви обичат заради духовните им качества, а не заради материалните подаръци. /чуйте епизода: http://polezaotgovori.bg/2016/12/23/s2e6/

С уважение,

МИМО ГАРСИЯ

http://www.mimo.bg – всички права запазени

http://www.mimogarcia.blog.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*