ЛЕКАРЮ, НАПУСНИ СТРАНАТА!

Непрекъснато чуваме – „Липсват лекари“, „Сестрите взимат ниски заплати“, „Затварят се болници“. Тъжно си е това, но пък на някои определени медици с удоволствие бих предложил да напуснат страната. С отнето право да упражняват професията си на територията на България или още по-добре : с черен печат, та като ги шутират от чуждите медицински центрове, да не се завърнат у нас и да практикуват нелегално.

Днес отново се сблъсках с драгите ни лекари и сестри. Водих роднина и точно в 11:25 пристъпихме в болницата. Наредихме се пред кабинета и след малко греда – оказа се, че трябвало да сме там към 11:10 – миналата седмица хиляди пъти се предоговаряхме, кога им е удобно, кога не, кога можело, кога не.
Така реших поне да свършим другата работа – за ТЕЛК-ова комисия ни е необходима диагноза от лекуващия лекар, всичко на всичко три реда, които не може да получим от 17-ти май насам. Главният лекар отсъства, пътува си човекът по командировки на чий бюджет си знаем, и подчинените му с липсваща грамотност не знаят как да напишат заветните думи. Пак питам за лекуващия лекар, пак Главния (същински крими прототип) го нямало…
Казаха ми да изчакам друга лекарка – при все, че трима лекари, пет сестри, двама санитари седят и дремят. Седнахме отвън пред кабинета и аз вбесен по телефона разговарям и казвам „Ще взема вече да им записвам думите и ще ги съдя“ (в туй време виждам част от тримата лекари, петте сестри и двамата санитари да се изнизват с асансьора към терасата с кутии цигари и чаши кафета).

След малко от асансьора се появи вбесена жена. Заприказвахме се и я питам за какво е тук, а тя чистосърдечно изговори „Да убия лекарката!“. Ще кажете, че е луда жената, но й правили някаква много сложна процедура, болезнена и скъпа, изследвали всякакви други показатели, но не й това, което й трябвало…

Дойде Уважаемата лекарка – хладна, студена, злобна, не така любезна като предните пъти като й мушках в престилката сухо. Първият й въпрос ме втрещи „Какво правите, господине, с този компютър и телефон?“. /Около час и нещо я чакахме и в това време си бях извадил лаптопа, за да напиша една статия. Интернет си пускам от телефона и заради това и той бе отвън джоба ми. / Осъзнах, че онези Тримата лекари, пет сестри & двама санитари освен кафето и цигарката, като са ме чули да говоря за записа, са й телефонирали веднага и са я предупредили.
Засмях се. Да я помолят да се качи по-бързо не могат, но да играят ролята на слушалки им се отдава отлично.

Уважаемата ту се опитваше да ме обвинява, ту се опитваше фалшиво да ме съжалява. Един вид хем добро ченге, хем лошо. Аз пък изиграх ролята на спокойния – „Добре, когато намеря време, ще доведа жената“. Я да видите как Уважаемата пребледня – от бяла Престилка по-бяла. Чух я да звънни, да моли нещичко и промълви „Нали ще идва визита“.

Ясно ми се стана, за да Ви се изясни и на Вас: роднината, която водя, е записана на експериментално лечение, идващо от Германия. И идиот би се досетил, че ефект от тези вливания няма. Но пък и лекари, и сестри, и болници печелят предоволно, а „доброволците“ – принудените по-скоро – не получават и стотинка, а нямат намаление ни на лекарствата, ни на клиничните изследвания.

Но пък и пациентите не сме обединени. Като ни свърши спора с Уважаемата, на асансьора една пациентка ми дръпна беседа „Как трябвало да се уважават лекарите!“. Усмихнах й се и й казах „Заслужавате отношението, което получавате“. Няма как да изискваме лекарите да станат хора, след като приемаме за нормално да ни тъпчат.

Утре втори рунд…

Снимка: ABC News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*