Пародията на ценности сред една част от младежите днес I Фотосесия за #ПолеЗаОтговори сезон 2

Дай им да се напият или по-скоро да се наливат и това е. Забавлението на една голяма част от днешната младеж се състои в това да седят по заведения и да смятат, че са голямата работа. Тяхната мечта е да са по плажове, кафенца, капанчета, но не и да свършат нещо смисленно, градивно и печалившо. И не, нямам предвид печалба само във физически аспект, а и в духовен. Не мога да проумея как завършили 12-ти клас момичета и момчета, вече жени и мъже, не желаят да се трудят, а сякаш смятат, че ще спечелят някой златен медал като всяка вечер тагвайки се в поредната дупка във фейсбук пишат „Не пропускаме вечер!”, „Сега ми е време да живея!”, „Бум-бам ние идваме с братята!” и т.н.

Демостранцията на тотален снобизъм със скъпи ястия и напитки са само част от това, което те наричат ИСТИНСКИ ЖИВОТ. Чакайки на мама и тате, работата за тях е безсмисленна, защото „какво по-хубаво от това да поркат като за последно”… Е да де, ама от май месец досега са изминали два месеца. Те са завършили, но разумът в тях не се е събудил. Дали ще се? Хм…

Успеят ли веднъж да стъпят в някой по-скъпарски ресторант или хотел, мислите им напълно се объркват. Както Питър Пан желае да е вечно млад, те мечтаят вечно да са там… Сред пушек от цигари, сред смрад от алкохолизирани еснафи, сред фалшиви морали…

Не обвинявам само завършилите… Ще цитирам веднага моите набори, които догодина ще са новите абитуриенти. В няколко предходни публикации писах как отказвам да ходя на тази демонстрация на тотален кич и загуба на пари, които ще послужат за такси за университет или поне за старт на някаква бизнес идея. Заедно с мен още няколко мои съученици отказаха. Причините са сходни – това нито е „събитието на живота ни”, нито „светът ще изчезне, ако не ходим”… Отказвайки се, таксата на останалата част се увеличи почти двойно. Това, разбира се, не е проблем за тях, ако трябва родителите им ще заложат и колите, и жилищата си за тази „най-важна” вечер… Все пак класни ръководители намериха и по-ниски оферти за също добри ресторанти, НО моите съученици, които явно са принцове и принцеси се дигнаха на бунт… Защо? Ами защото искат да повярват за една вечер, че са НЯКОИ, защото явно в тяхните очи са НИКОИ… Те асоциират човешката личност само и единствено с финансовите й възможности. С нищо, ама нищо, ама нищо друго.

Буквално сърдити – обявиха дори стачка. Оказва се, че за тях мястото на бала трябва задължително да е с 5 звезди.

Но не са виновни (само) те. А примерите, които имат. Родителите им, които ги хвалят и теглят кредити за тези циркове, приятелите, които вместо да си дават положителни примери – се теглят взаимно надолу, книгите/предаванията, които гледат и в които да си „господин/госпожа за един ден“ е най-важното нещо.

Та така – приятно лято.

Днес записахме в студио „Пекарната” с Ивелина и Гергана епизод 29 на #ПолеЗаОтговори, който е финален за сезон 1. Ще бъде пуснат на www.pzo.bg до края на седмицата.

Сезон 2 стартира през септември 2016.

54sou1
54sou2
pzoseason2
pzocoverseason2

www.mimo.bg Всички права запазени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*