4 годишно моминце, което е болно от диабет и майка му, която се сблъсква с хиляди проблеми като това, че не приемат дъщеря й в детската градина

Този понеделник, 30-ти ноември 2015, в студио „Пекарната“ с Ивелина&Гергана записвахме епизод №9 на #ПолеЗаОтговори. Темата беше „Диабет“. На гости ни бяха 4 годишната Ивалина и майка й Стела Динева.
Момиченцето е болно от диабет. Открит й е през юни: докато е била на море. Само преди няколко дни Ивалина е навършила пет. Празнувала е рожден ден. И между подаръците и игрите: е трябвало да си боцне пръстчето, за да си провери кръвната захар.

Проблемите пред дъщеря и майка са много големи. Да, майката е силна. Да, тя отказва да научи момиченцето си да се съжалява. Да, но това не помага на детето, защото живее в един лош свят. В детската градина, където е ходила малката до преди да се разболее, отказват да я приемат да продължи обучението си. Директорката категорично отказва.

Майката няма възможност да работи, защото трябва да гледа дъщеря си непрекъснато. Има желание да й стане асистент, но не е сигурна, че ще успее с документацията.

За Стела дъщеря й не е болна. За Стела диабетът е лесно решим. Просто трябва да има контрол. Майката става всяка нощ в 2 часа, за да измери кръвната й захар. Целият ужас започва с едно кръвотечение. Сякаш 4 годишното момиченце има цикъл.

Стела се радва, че са попаднали на един от малкото останали лекари със сърце, който им помага изключително много. За разлика от повечето болни, които обичат да търсят съжаление, Стела не иска това за дъщеря си. Напротив: иска диабетът да не пречи на живота й. Стела признава, че нейни близки също с болни от диабет деца, са били изолирани поради страх на родителите на други деца да не ги заразят…

Майка и дъщеря имат и друг проблем. Държавата осигурява малък брой игли. Трябват им и доста финанси. Заради това бащата работи в чужбина.

Целият разговор може да чуете ТУК (http://polezaotgovori.bg/2015/12/02/epizod9)

http://mimogarcia.blog.bg/novini/2015/12/02/ot-mimo-garsiia-4-godishno-momince-koeto-e-bolno-ot-diabet-i.1411670

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*