СЕЧИЩЕТО НА СИРАЦИТЕ

Публична тайна е, че горите ни се изсичат и заминават за чужбина. Там си уважават растителността, организират протести за едно дърво, което пречи на някой алчен ресторантьор да сложи още две маси.
Ние не се вълнуваме. Тези, които се отопляват на дърва, потриват ръце, че така им е по-евтино, а онези, които няма как да се възползват от тази услуга, завиждат на първите и псуват по адрес на „Топлофикация“, макар че тя няма никаква вина, че са си избрали блок с ТЕЦ…

Е, да, ама се оказва, че българските изсичани гори не стигат до българските печки. Оплакват ми се познати, че чакат с месеци да им доставят местните дървомилионери няколко кубика. Молят им се, треперят как ще посрещнат първия сняг. Накрая, със снизхождение получават желаното, плащат си без да си поискат касова бележка и се спотайват.
***
Ако едно време Митничарят бе олицетворение на богаташ, днес Горският печели в това абсурдно състезание по алчност. Едно е да пропускаш цигари и алкохол, ама съвсем друго е да обявяваш за болни вековни дървета, които филтрират и без това замърсения ни въздух.
***
И тъкмо когато човек спира да търси хора с чест сред горските, се появяват трима служители от Хисаря, които искат да си вършат работата. Спират три каруци с цигани край град Баня и онези, вместо да се засрамят и разбягат, викат още побратими. Подкреплението пристига с колове и вдига ръка срещу държавния служител, но в действителност това е акт срещу Държавата и всички нас – българи, турци, виетнамци…

Насъбралата се омраза в душите на циганите спрямо българите е плашеща. Хитрите барони, които превъзнасят разделението между двата етноса, обработва психиката на ромите, карайки ги да припознават в българите врагове.
***
Днес обядваме с една приятелка, която е циганка, интелигентна и работлива жена. Четем коментари за състезателите в X Factor и аз се вбесявам на негативизма към участниците от страна на интернет философчетата – „Аман от тази българска черта да не признаваме чуждия талант!“ й споделям, а тя спира да се храни, поглежда ме в очите и почти в транс казва: „Жив да си за тези думи!“.

Говорихме с нея й за описаната по-горе случка – „Те са били провокирани да постъпят по този начин“. Тук е разликата между българите и циганите – последните винаги са солидарни, а ние винаги сме разединени; те винаги се бранят, а ние винаги се нападаме.
***
Но да се върнем към случилото се – поредната сигнална лампичка, че има проблем, че позволихме на една група да не изпитва респект към Държавата, че позволихме на една група да се чувства привилигирована и защитена от европейските бюрократи.

Та, питам – защо едни хора чакат чинно да си заплатят за дърва за огрев, а не могат да го сторят, докато други безнаказано си правят каквото искат, само защото, в противен случай България ще бъде обявена за етнически нетолерантна? Анолигични са случаите и в градския транспорт – за едни без билетчета може, а други плащат солидна глоба…
***
Не деля хората на цигани и българи, но това трябва да бъде политика и на Държавата. Хората са или добри, или лоши. Или следващи реда, или нарушаващи го. Май*та му на класациите – нека българите да сме най-големите мерзавци, но да си спасим народа, защото можеше децата на тези трима смели горски служители-герои, да бъдат сираци! Побоят и смъртта са много близки понятие, знаем го всички добре!

АКО ТАТКО/ТАТКОВЦИТЕ/ НЕ СЕ ВЪРНЕ/ВЪРНАТ, Държавата, тоест ние – народът, няма как да ги обезщетим.

Снимка: Everglades Earth First!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*