Пътепис за 24-ти май: Търново, Трявна, Габрово, Банско

От 5-ти до 9-ти май тази година бях във Велико Търново, където връчвах за втора поредна година наградата „Творец против дискриминацията” на закриването на XI-то издание на фестивала „Малкият принц”, организиран от община Велико Търново и с председател на журито Ники Априлов („Като лъвовете”). Тъй като сега съм на почивка в Банско реших да слея двете пътешествия в един пост и сега го публикувам.

Във Велико Търново освен прекрасните представления на над 400 деца и юноши успях да посетя доста интересни места около него.

На първо място стартирам с Трявна, която е наистина уникална. Нямам думи за ЦЕНТЪРА, който може да разтопти всяко сърце с романтиката, която излъчва. Имаш чувството, че времето е спряло и макар тогава да валеше изведро искаш да попиеш още и още от атмосферата на този великолепен град! В един от музеите освен огромна изложба на различни часовници, имаше и класна стая на миналото, която буквално те пренася със стотици години назад. И все още се чудя кое образование е било по-добро, но това е друга тема.

Веднага след това Ви приканвам да посетите Интерактивен музей на индустрията Габрово, който е създаден по европейски проект и наистина е #ЕВРОпейски музей. Там историята те „поглъща” и виждаш Габрово преди 44-та, по време на комунизма и след 89-та. Музеят ти дава възможност да станеш част от него като пренасяш с ръце различни картини и видеа. Лекцията пък се води от виртуален гид. Ако искате да се почувствате като част от уестърн филм – оки: на разположение е и възможност да взривите „цяла стена”!

Етъра. Прекрасно място, но превърнато в сергия. Навсякъде миризмата на кюфтаци те преследва, а в старите къщи са се настанили хитри продавачи, които са готови да ти разкажат хиляди легенди за продуктите си, идващи от „роден Китай”.

От този четвъртък съм на почивка в Банско и съм изключително изумен от невероятния музеен туризъм, който градчето предлага. Бил съм тук през 2011 и 2013, но тогава визитата ми бе обвързана с фестивала „Утринна звезда” и нямах време да видя Банско от съвсем друго лице, а именно от историческо направление.

Като за начало няма как да не спомена, че кръчмите „дебнат” буквално отвсякъде. Почти задушаващо е, когато „любезен” (разбирайте нахален) мъж се приближи и ти издекламира „Заповядайте в ресторанта ни! Уникален е! Най-добрата кухня в този град! Най-добри цени! Най-добро обслужване! Най-добри мезета!”. Ако се полъжеш те очаква обяд на цени около стотина лева най-малко, както споделиха „опарили се”. Дори и този „град от ресторанти” не може да се сравни с Арбанаси, където имах чувството, че ще ме продадат и пак купят. Няма да се спирам на магазинчетата, но все пак: напълно обикновенна чаша, ваза, кана, паничка са на цени като за същите такива, но за комплект от 5 или 10 броя в китайски магазин. Изплетени чорапи вървяха на около 15 лева и така нататък. Направи ми силно впечатление гайдата на цена от 180 лева. Силно завишените цени не могат да спрат наплива от чужденци, които буквално обожават Банско. Направих няколко разговора с моя нескопосан английски и разбрах, че тук те откриват освен природа и много топло отношение. Това може да се отрече с ЕДНО ГОЛЯМО „НО”. На влизане в даден магазин или ресторант усмивката, която те посреща е невероятна. Имаш чувството, че продавачката/сервитьорката са ти познати от години. Ако обаче цените не ти харесат и пожелаеш просто „лек ден” без проценти и бакшиши, мълчанието от другата страна е гарантирано или в най-добрия случай ще получиш хладно „довиждане”. Това последното си е като същинско „МАРШ, бедни българи! Ние очакваме чужденци”. Е, поне не са толкова нагли, колкото един господин на Етъра, който ми каза „Ако всички са такива като теб и не купуват, ще умра от глад!”, а аз любезно му отвърнах, че нямам нужда от безполезни вещи.

Но хайде да не се спираме на лошото.

Искам да опиша невероятните уредници от музейните комплекси в Банско, които макар и заети с подготовка на тържества по повод предстоящите празници, не ни отказаха и дори напротив съобразиха натоварените си графици с нас и оползотворихме напълно обиколката в курортното градче.

На първо място започвам с музея на Никола Вапцаров. Няма как да не ти потекат сълзи, когато изгледаш първо трите клипа, посветени на него, семейството му и стиховете му. В действителност може да видиш майка му, която разказва с огромна топлота за сина си и за това как той е убит, но без да драматизира, а с чувство на силна гордост и майчина подкрепа. Също така думите от стиха му „Прощално” „Понякога ще идвам във съня ти като нечакан и неискан гостенин. Не ме оставяй ти отвън на пътя – вратите не залоствай” няма как да не повлият на всеки и да го замислят колко силна е любовта. Снимките, великолепната реч на разпоредителката и портрета, който е надупчен от куршуми ни карат да не забравим как Вапцаров е убит без капка човечност.

След това идва време за къщата на Неофит Рилски. Нагледно добиваш впечатление от живота на хората от онова време и как отвсякъде е виряло семейна любов и топлото около семейното огнище, пряко и преносно. Препоръчвам Ви много да внимавате с ниските сводове на вратите, защото за малко не си я разцепих.

Третата забележителност е Веляновата къща. Това е най-красивото място! Във всяка стая те чакат изписани стени, които сякаш разказват, ли разказват. В една от стаите има стенопис с гледки от Константинопол, в друга стая с десетки нарисувани огледала, които да подчертаят красотата на стопанката на дома. Домът е непревземаема крепост с изключително дебелите си стени, пролуки за стрелба вън и вътре, както и скривалище.

Цените на билетите са 3 лева за възрастни и 1 лев за учащи. Има и такса за беседи, но признавам на наш изнесоха безплатна лекция. Напълно си заслужава тези места да бъдат видяни. България е прекрасна. Утре ми предстои посещение на конеферма и се надявам да събера сили да преборя страха си от височини и да се метна на кончето.

Отделете малко време и обиколете страната ни. Не е нужно да сте в скъпи хотели и да пръскате пари за храни. Стига само желанието и обичта към родината! J

И последно: позволих си да посетя масажа хамам. Препоръчвам го на всеки. Уникално е. Много интересно и екзотично. Не може да се сравни с друга процедура. Приятна вечер и за 24-ти май отидете из България. Стига с тази Гърция, защото може фериботите отново да не #БАЧКАТ 😀


http://www.mimo.bg
– всички права запазени

Нови два епизода на #ПолеЗаОтговори в 22:00 на http://www.pzo.bg

blog3 blog4 blog5 blog6 blog7 blog8 blog9 blog10 blog11

http://mimogarcia.blog.bg/turizam/2016/05/21/ot-mimo-garsiia-pytepis-za-24-ti-mai-tyrnovo-triavna-gabrovo.1453010

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*