ПРИ НИСКОТАРИФЕН ПОЛЕТ – ПОДЧИНИ СЕ, ПОКЛОНИ СЕ И НЕЗАБАВНО ОСВОБОДИ МЯСТОТО СИ

Едно време пътуването със самолет бе приятно преживяване, което оставяше положителни емоции. С желанието на хората да демонстрират фалшиво благополучие, посещавайки огромен брой страни на изключително евтина цена, доведе до появата на нискотарифните самолетни компании.

КУЧЕТО ИГРАЕ СПОРЕД ТОЯГАТА вече не важи за глобалното общество. Огромна част екзалтирани младежи си закупуват билети за по 30-40 лева, отиват в чужбина, снимат се пред емблематичните сгради и смятат, че са извършили огромен подвиг – няколко селфита в повече.

Това естествено не е екскурзия по простата причина, че музеите струват пари, опитването на чуждестранна кухня струва пари, нощувката в нормален хотел – също. Да, ако нямаш проблем да делиш стаята си с плъхове и хлебарки, ще спестиш и ще имаш възможност да се върнеш у дома с няколко сувенира – магнитчета за хладнилник в най-добрия случай.

Никога не съм разбирал неистовото желание да надскочиш финансовите си възможности – поради тази причина съм категорично против да си заложиш сърцето за новия модел на iPhone или мозъка за новата модна колекция на любимата марка. Е, повечето хора не разсъждават така и тръгват на път с … една раница.
Това е разрешеният багаж при нискотарифните компании. Ако решиш да си вземеш нормален куфар, цената е като за първа класа при нормален полет. Но триковете „ЛЕТИ НА ЦЕНАТА НА ПАКЕТ СОЛЕТИ“ вършат работа.

Не може и не бива човек да има претенции към тези компании, които печелят, съсипвайки и фалирайки авиокомпании с дългогодишен опит. Не е учудващо, че нискотарифните компании имат по-нови самолети – техните финансови възможности са неизчерпаеми – винаги ще има мечтатели, които да се изживяват като Парис Хилтън за един ден. Интернет философчетата плюят по хотелиерската наследница, но дават и чистото си бельо в жертва, за да се почувстват като НЕЯ.
Все пак в една малка раница няма как да отделиш място за бельото – него няма да фотографираш за фейсбук! Взима се най-необходимото – рокля с дълбоко деколте, обуки на висок ток, бижута и … няколко презерватива, ако танцуващият милионер е някъде наблизко.

Да, седалките са по-нагъсто, а цената на храната е като от меню на петзвезден ресторант, но ФЕЙСБУК изисква жертви. Неудобните часове за излитане и пристигане също са в добавка. А и не очаквайте такъв самолет /освен в родна София/ да кацне на основно летище. За този тип полети са отделени треторазрядните писти – все пак пътниците пътуват като треторазрядни овце.

НО /винаги го има това НО/ при нискотарифните компании има още един проблем – алчността за още и още по-бърза печалба води до масово дублиране на местата. ВСЕ ПАК 30-40 лева нищо не е – напил се студентът, главата го боли, няма да лети, остава да спи, ДРУГ ще го замени, ДРУГ ще се мъчи на неудобната седалка няколко часа.

АЛА майката на студента, която плаща билета, го събужда, чете му едно конско и го шутира към летището. Той се появява и успява да се настани, пъшкайки от махмурлука. В това време майка на четири деца е помолена да освободи мястото си на часа – съпругът й ще се грижи за челядта. Тя ще порелаксира на летището, ще й осигурят мизерен сандвич, прокиснал сок и пликче за повръщане. Ако се жалва, дават й за пример Мехран Карими Насери, който от 1988 до 2006-та година живее на летището в Париж поради проблеми с иранските власти и откраднати документи.

ДА, всички се възмущават от такса „дете“, такса „стол“, ала за абсурдни ситуации като тази, примирено си мълчат – „30-40 лева къде не съм ги дал“ масово разсъждават. Преди месеци доктор Давид Дао бе брутално изхвърлен от самолет на Юнайтед еърлайнс – никой не пожелал да освободи доброволно мястото си и служителите харесали него – влачиха го като най-опасния престъпник на света, разкървавиха го и дотам. А някакъв началник в компанията не бе назначен на по-горно стъпало.

Статията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/08/31/.1564741

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*