Случаят „Сузанита“ е христоматиен пример за това как обществото ни „оценява“ авторското право

Кухо общество сме – никога не се замисляме за нещата отвъд сензацията. YouTube свали песента на Сузанита – подиграват й се хората, баща й я оправдава и дотам. Как пък никой не се почеша по главата и не се замисли, че по света АВТОРСКОТО ПРАВО се уважава, а не като у нас. Нищо не може да уязви един творец повече от кражбата на неговия интелектуален труд – вложил е душата си, а накрая някой се гаври с произведението му.

Чета „24 часа“ – публикува се там дописка и след няколко минути тя плъзва по всички медии без никаква промяна, но пък подписана с друго име. Или пък копва някой журналист нечие мнение и го пуска без проверка в сайта си с неволно допусната грешка от истинския автор.

Преди да се борим с фалшивите новини, трябва да се борим за авторското право, което по същество се възприема за ненужна врява. Случаят „Сузанита“ е христоматиен пример за това как обществото ни „оценява“ авторското право и какво разбира под това определение. Време е да се научим да ценим чуждия труд, а не да го крадем.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Разсъждението също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/08/10/.1561148

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*