Нужен е договор между България и Гърция за зачитане на човешките права / Младите, бъдещето на Македония, пяха заедно с младите, бъдещето на България

Възхищавам се на гръцкия туризъм, но не и на манталитета на гърците. Винаги съм ненавиждал неблагодарността им по отношение на европейските помощи и липсата на желание да се опитат да върнат дори и минимална част от дълговете си. Обвинете ме, че съм гъркофоб – ще приема това, защото се чувствам обиден на тази страна заради отношението й към сънародниците ми.

Не зная как е възможно в 21-ви век един достоен мъж, заминал в Гърция да изкарва прехраната на семейството си, да изгуби /а не както пишат медиите: „да прекара“/ СЕДЕМ години от живота си вследствие на унизително и скалъпено дело. Къде е европейската правда за Иво Богданов?! Няма я.

Никой не може да му възстанови пропилените години, никой не може обезщети съпругата и децата му за дългото му отсъствие! Парите са без значение вече – да, ще успее да закърпи финансово положението, ала за психическата трамва никой не обелва и дума!

Редно е вечно ухиленият Алексис Циприс да излезе на трибуната и да се извини на Иво, а не да го залъгват с 30 евро на прекаран в затвора ден. Зад частния случай на Иво, обаче, прозира жалката истина – страна, членка на ЕС, е способна да раздава правосъдие като в третия свят  – полу-доказателства, полу-свидетели, само и само да се отчете някаква дейност.

Надали някой в Гърция се трогва от съдбата на Иво – поредният работник, осъден за нищо. Но е редно да се замислим – почти всеки уикенд и зиме, и лете българи пътуват до съседката ни, пазаруват, инвестират в закупуване на имоти, прекарват отпуските си там, но един техен сънародник вместо да се разхожда на пазара или да се излежава на шезлонг, гледа през решетките и търка нара.

А и един да беше, да го обявим за грешка. Девет месеца в ареста прекараха българи, които без да знаят, че е престъпление, са качили хора на стоп безплатно, но гръцкото правосъдие ги обвинява, че са получили пари и им предоставя „невероятната“ възможност да делят килия с най-големите отрепки на тамошното общество.

В момента чета книгата на Бети Махмуди „Не без дъщеря ми“ – една американка, която попада в жестокия свят на Иран, където жената е собственост на съпруга, а нейните „права“ се състоят в това да мълчи и да търпи ежедневните побои. Свикнали сме да разделяме едни страни от други, но кажете ми каква разлика намирате между Бети и между Иво? И двамата са пленници на сбъркани системи – независимо дали политически или правосъдни.

Понеже сме свикнали да не споменаваме кой е спомогнал за разплитането на дадената несправедливост, нека този път нарушим традицията – Бойка Атанасова от „24 часа“ и президентът Румен Радев заслужват адмирации – спасиха един невинен от доживотна присъда.

Нужен е договор между България и Гърция за зачитане на човешките права и обещание, че тяхната съдебна система няма да тероризира гражданите ни.

*

Тези дни на дневен ред е подписването на договора за добросъседство между България и Македония. Наистина е приятно, че това се случва – Бойко Борисов съумя да извърши нещо отдавна чакано и от двата народа – някак си е смехотворно в днешната действителност, да се разделяме заради събития от преди 40-50-60 години. Историята носи много поуки, но създаването на грешни изводи поражда омраза.

Миленко Неделковски е бая активен в социалните мрежи, до степен да изглупи да публикува снимка на паметник, който бил съборен от българската войска през 1941 година. Самият той се прочу с чук и съсипване на паметник, нали? И ако онези войничета са били лесно манипулируеми с гръмки обещания, то Миленко бива обработван чрез финансови облаги.

Е, омразата на последователите му, които пожелават нашата смърт, е още едно доказателство за качеството на неговата публика, нека да не се засегнат драгите. Но младите, бъдещето на Македония, пяха заедно с младите, бъдещето на България, песни на турнето „One Love Tour“. Възрастните могат и да изопачават истината, но технологиите вече са достатъчно напреднали, всеки може да се осведоми и субсидираните лъжи не вършат работа.


Фейсбук страницата ми: МИМО ГАРСИЯ е с нов url: http://www.facebook.com/bgmimo

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Статията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/08/03/.1559983

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*