НЕ финансирай падението на българската музика

В „Тази неделя“ по BTV при Диана Любенова гости бяха Сузи и Орхан Мурад и както се изрази водещата, те проведоха един труден разговор (за нея, а не за тях). Поводът – песента на Сузи „Луцифер и Буда“, която разтърси България, но не поради факта, че непълнолетната изпълнителка споменава името на Сидхарта Гаутама Буда, съпроводено с неприлични движения на задни й части и на ръцете, а именно защото е дъщеря на известния и харесван музикант.

Някои медии се опитаха да препишат на негов гръб пошлото творчество на щерка му, а не бива. Единственото, в което с право могат да го обвинят, е безотговорното бащинство – Сузанита е на 14 години & половина и се нуждае от разрешение в какво и по какъв начин да участва. И ето тук е големият проблем – Орхан Мурад не намира нищо скандално нито в текста, нито във видеоклипа, който се оказва финансиран от самия него.

Орхан Мурад се обявява в защита на дъщеря си и дори казва: „При 1 милион гледания 200-300 хейтъра нямат значение.“ Тук се изненадах много – не зная откога количеството е равносилно на качество. Ако аудиторията ти е изпълнена от чек*джии, педофили и подиграващи се, гордост ли е или срам? Ако тези 200-300 „хейтъра“ приятелски пишат, че не е редно на 14 години да се унижаваш по този начин – от интернет философчетата ли са или пък от мислещите доброто на момичето хора?

Не мога да повярвам как е възможно един родител с дългогодишен музикален опит да разрешава и финансира песен с подобно вулгарно съдържание. Нищо ново под слънцето – друг е въпросът какво поколоние се възпитава.

Учудих се и за друго – всеки изпълнител се оправдава с думите „Тук съм само актьор, това е роля“ или „Аз не съм възпитател“. Първо, актьорът подбира в какво да участва. Второ, всеки продукт, предназначен за публиката, и особено когато в по-голямата си част са деца и младежи, трябва да бъде правилно предаден и като послание, и като идея, и като изпълнение. Филмите по кината в цял свят биват оценявани от националните филмови центрове за каква публика са предназначени – над 12, над 14, над 18. Интернет дава свобода и тя трябва да бъде използвана почтено.

Когато се случи атентатът срещу сатиричния френски вестник „Шарли ебдо“, мнозина вместо да се закичат с ленти JeSuisCharlie, споделиха мнение, че извършените убийства са основателни заради окарикатуряването на Мохамед и язвителните коментари по отношение на исляма. А сега защо никой не обелва и дума за името на Буда в едноименната песен на Сузи?

Да, някои ще кажат, че контекстът е различен, но не е така. Или приемаме, че няма да се подиграваме с нечия религия и критикуваме всеки такъв опит, или приемаме, че може да се гаврим еднакво и с Исус, и с Мохамед, и с когото си поискаме, но критикуваме посегателства над карикатуристи, артисти и т.н.

Тъжно е, че българските момичета се стремят към тази бърза известност, която в действителност е гавра с тях самите. Проблемът на обществото не е Сузи, а всички като нея, които са подведени, че могат да успеят само чрез провокация и са готови на всяка цена да имат своите пет минути слава с „надежда“, че занапред ще започнат да правят стойностни песни. Прав е Орхан Мурад, че качествена музика вече не се търси – няма ли голота и простотия, тв-тата не я искат, но не му прави чест да подкрепя участието на дъщеря му в падението на българската музика и култура.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Кадър: YouTube

Статията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/07/23/.1558091

https://www.facebook.com/komentira/photos/a.298616470561912.1073741828.298606510562908/326326814457544/?type=3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*