Бай Ганьо срещу времето

Топло е тези дни и не мога да се концентрирам напълно, поради тази причина ще ми простите, ако не си спомням, ама Алеко Константинов не беше ли написал „Бай Ганьо срещу времето“?

Не? Ами?! Сигурни ли сте?! Да? Ами голям пропуск е допуснал – тези дни съзираме как байганьовците се заканват на времето, сякаш Дивна пее „И ти не можеш да ме спреш“. Чудя се – мазохисти ли са тези хора или глупаци?

Отдавна зная, че българският народ не се плаши от природата – заканва се на земетресенията, заканва се на наводненията, заканва се на снега, заканва се на топлото време.

„Нас ли? Луди ли сте! Няма да получим слънчев удар!“ – повтарят мъжкарите и излизат в най-голямата жега, купуват си патронче със спиртна напитка и напук на незапомнените горещини, вдигат наздравици, произнасят тостове и гадят кой ще пукне по-напред.

Топлото време взе жертви – умряха, ала не невинни. Съобразяването с метеорологични условия важи не само за адвоката на акушерката, пребила бебето Никол, за всички се отнася.

Вчера в телевизионен репортаж ни показват възрастна жена да си налива вода на чешмите до Централна минерална баня в 13:00 часа. Госпожата обяснява, че чака гости и трябва да им сервира вода. А като припадне, интернет философчетата ще псуват бърза помощ и държавата, ала ни бърза помощ, ни държавата наливат акъл.

Дон Кихот и Бай Ганьо си преличат по битките с вятърните мелници и времето – на вятърните мелници и на времето може да се заканваме, а за ситуацията в Асеновград си траем.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Статията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/07/02/.1554905

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*