НЕСИГУРНА СИГУРНОСТ

Редовият българин надали се интересува от конфликтите в Националния дворец на корупцията, пардон – културата, или пък от европредседателството, но когато разбере, че 12, 000, 000 лева са разпределени, за да гарантират охраната по време на Председателството на Съвета на ЕС, му се изправят косите. И с право.

Него няма кой да го охранява – редовия българин го ритат по спирките, редовия българин го обират и когато си е вкъщи, редовият българин се притеснява за възрастните си родители в някое неизвестно село, защото могат да станат поредните убити за пет лева, редовият българин не смее да работи по хотелите, защото всеки чужденец може да му разбие челюстта, редовият българин се страхува да се разхожда, защото някой наркоман/комплексар ще го наръга, редовият българин не смее да шофира поради причината, че някоя мутра ще се разгневи, че не му е опънат червен килим, за да профучи с 1000 км/час – ще слезне и ще го пребие.

Това са реалните проблеми на българина – не го вълнуват ни НДК, ни европредседателство. Политици и журналисти коментират някаква паралелна вселена – повечето хора дори не са чули, че Друмев отдавна не е директор на НДК или пък че Боршош е дошъл на негово място, нито са разбрали, че европредседателството си има министерство и 70 души екип. Разбира се, тяхно задължение е да се информират, но когато се чудиш дали поредното развилняло се тийнейджърче няма да реши да те пречука с бухалки, не те е еня кой и кога ще е в България.

Отдавна се дискутират две теми, които са вечни толкова, колкото и „Дързост и красота“. Непрекъснато се надцакват правителство-синдикати и ту едните, ту другите се обявяват за победители. Пирови победи… в ущърб на сигурността ни.

Да, има нередности в полицията – обществото й няма доверие. Българинът, и да го оберат, не вижда смисъл да търси органите на реда – ще му отнемат пет-шест часа, ще вземат отпечатъци и ще си отидат, разследването ще потъне в десета глуха, а дори и да го заловят, какво ще направят – освен да купят кафе и кола на извършителя?

Лесно е интернет философчетата да плюят, че полицаите никаква работа не вършат, ама някой замисли ли се какво им е на тях? Имам познат, работил като полицай и преди 89-та, и след това. По Живково време кокошкарите са получавали пердах, та да запомнят кога са пипали чуждо. А при демокрацията демократичното отношение към крадците/побойниците/изнасилвачите води до садистично отношение към поредните жертви. Престъпниците се чувстват безнаказани.

И при комунизма не е имало разделение на българи, роми, турци, патагонци – всеки си е получавал подарък към наказанието, така че да не си помисли повече да безчинства. А днес рецидивистите се разхождат свободно сред нас и си правят каквото искат. Не ме разбирайте погрешно – не съм против боя, ала като си изнасилил и смазал възрастна жена, няма как топлата килийка и безплатната храна да те превъзпитат?

Това си е хотел, а не наказание! Ако толкова се притесняваме за престъпниците – да им осигурим и масажистки в затворите, и маникюристки, и аниматорки – да им е забавно на душите, да не се травмират, докато жертвите им берат души в болниците, живейки в постоянен страх.

А какво да кажем за Асеновград – падение, което можеше да се превърне в лобно място на десетки. Цигани /роми, ако предпочитате/ нападнаха деца и младежи, позволяват си дори да ги преследват с метални колове и да ги замерят с камъни. Ще им се размине, както винаги. Даже няма да се изненадам българските спортисчета да бъдат обвинени, че не са им преценили правилно психическото състояние в топлото време.

Децата ни вече са в опасност – няма какво да го крием – това е истината. Ни на тренировка да ги пуснеш, ни на площадката пред блока – може съсед бабаит да им скръцне със зъби или малолетен крадец да им изземе джобните.

Българинът сам ли да се брани с пистолет на негово име и с нож в ръка?! Но нали ако се защити, присъда го чака. Йордан Опиц лежа в затвора, защото защити себе си и имуществото си, а акушерката, пребила бебетото Никол, ни разиграва ли, разиграва. Сбъркана работа.

Докато не се дадат права на полицаите, нищо добро, ама нищо добро не ни чака. И полицаите се нуждаят от защита – двама цигани /роми, ако предпочитате/ пребиха полицай, докато последният пазаруваше, защото ги разследва. Не искам да си помислям какво щеше да се случи, ако бяха сгащили полицая, докато си водеше детето на детска градина – може би щяха и детето да пребият. Пука ли им? За тях присъди няма.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Статията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/06/29/.1554388

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*