А някога Слънчев бряг беше перлата на нашето Черноморие

Валери Симeонов се осмели да изрече на глас това, което всички отдавна знаем – българското Черноморие се е превърнало в сексуално-алкохолна дестинация, която разрушава всякакъв морал и покварява и българските, и чуждите младежи.

Пределно ясно е, че основно забавление на днешните тийнейджъри е да скатават джобните си от седмицата или да продават трева, за да могат да си осигурят мятане на салфетки в петък вечерта. Но когато разхайтените индивиди потеглят към морето ни – тази вълна от простотия съсипва всякаква представа за почивка.

Не зная дали имате фейсбук, дали имате млади момичета сред виртуалните си приятели: ако нямате, ще Ви открехна какво работят красивите 18-20-годишни момичета там – промотирани като хостеси, те се озовават в леглата на богаташите, които ги разхождат със скъпи коли, подаряват им маркови дрехи, водят ги по луксозни ресторанти с ясната цел, че това е трофеят, с който ще се хвалят.

Възрастни мъже, а се държат като деца, спорейки в детската градина чия пластмасова количка е по-хубава.

Ако нямате млади момчетата сред приятелите си – радвайте се, защото няма да наблюдавате как единствената им цел е да се уредят като бармани или спасители, за да челастрят незадоволените на онези старци богаташи „хостеси“. Няма да откажат и някоя старица, която може да ги финансира за покупка на кола…

Това е картинката – и българската, и чуждата вълна на простотия се събира по нашето Черноморие: и за едните, и за другите цените са евтини, а курвите/богаташите – достъпни. Изключително жалко е когато някой си позволява да твърди, че Слънчев бряг има функцията именно на такава „почивка“: Извинете, но не на всеки е приятно страната му да бъде възприемана като клозет, където препилите с евтин алкохол да повръщат и да се бият – шведът, ритнал камериерка, поляците, пребили служител на бензиностация, са само малка част от примерите, които могат да бъдат дадени. Но и много български младежи вилнеят из българските курорти – нека не разграничаваме нашата от чуждата „модерна“ популация.

Преди няколко седмици написах статията „На море в България пристигат само алкохолици, наркомани и комплексари“ и какво се случи – интернет философчетата се завихриха отдолу:

„Нищо подобно: българските курорти са най- добрите в Европа! Това, което предлагат Испания и Италия, е направо жалко. Особено мижава е хотелската им база. Затова измекярите и боклуците почиват там. Този, който няма тази база за сравнение, трябва да мълчи и да не се позори като плюе глупаво, идиотски собствената си Родина.“

И защо мислите, че българските курорти според тези умници са най-добрите в Европа? Евтино пиене, баце!

В чужбина се организират разнообразни програми. Бил съм на почивка в онази Турция, която все плюем и мразим, ала там имаше аниматори, които освен, че забавляваха почиващите, служеха и за балансьори – с манипулативни разговори успяваха да окротят някой, който е препил и е станал агресивен, да се прибере и да си почине в стаята. Там вечерите не минаваха под знака – „Огледай задника на танцьорката и бицепса на сервитьора“ – имаше истински танци, а не проституция от сцената, имаше представления, а не пърформанс тип „чий силикон е най-скъп“, имаше и храна, и алкохол, но с еднаква цена за всеки.

Преди няколко години на българското Черноморие говоря с чужденка и решавам да си купя от един пазар сувенир – да видиш ти – имало българи, които не отиват на море само, за да поркат – жената също се заинтересува от продуктите и пита продавача колко лева струва: „25, only 2“. След секунди тя се отдалачи, а аз все още размишлявам дали да го купя и питам наистина ли само два броя са им останали. Продавачът казва „Има, има, трик просто. Вие сте българин, за Вас 15 лева“.

Не се почувствах приятно, повярвайте. Това не е проява на национализъм, това си е проява на байганьовщина. Няма как да очакваме, че на нашето море ще идват достойни почиващи – тук ще е онази прислойка, от която се страхуваме да не ни обере или пребие. Не е проява на национализъм и разсъждението на интернет философа – няма как да кажем на черното – бяло, само и само да сме „родолюбци“. Ако сме реално такива, не трябва да се съгласяваме с пренебрежителното отношение към нашето море и изобщо към нашата страна.

Публично линчувахме Благой Рагин, а той единствен си позволи да каже истината.

Сваляме си гащите за всеки, само и само да се харесаме. Ако трябва ще търпим да ни бият, ако трябва ще им благодарим, че ни оповръщат плажната ивица – важното е да има туристи. Те това е – съобразяваме се с всичко и всички, а сетне се чудим защо сме затънали до шия в калта.

Ама то само Черноморието да е – никакъв проблем нямаше да бъде. Половината българи очакават съботите и неделите с удоволствие, за да могат да се настанят на кварталната пейка с ракийка в ръка и да коментират мача или новите услуги във фризьорския салон.

Децата били елементарни. А какви да са? Кой да им даде пример? Кой да ги заведе на театър? Кой да им купи книжка? Кой да отиде с тях на музей? Бутат им телефоните в ръцете и ги зарязват.

А после децата порастват и вместо културен туризъм, избират винаги алкохолен туризъм. И не ми обяснявайте, че имали нужда да разпуснат – от какво? Денонощните гуляи май-май ги уморяват, ли?

„Избирай алкохола пред културата“ е положението, трагедията е огромна.

Преди няколко месеца направих презентация за българското Черноморие – историческите ни обекти биха накарали и най-отявленият чужд шовинист да ги признае, но да речем, че те са скучни на днешните млади – не им се занимава с история, а фестивали, знаете ли колко има?! Пълно е – изложби, лекции, курсове „направи си сам“ – никой няма да остане разочарован.

От нас зависи дали морето ни ще бъде възприемано за клозет или за дестинация, която заслужава внимание. За България и морето й по-често се съобщава в полицейските сводки, отколкото в туристическите предавания. Мен от това ме е срам, не зная за Вас, но за Бога, докъде се докарахме – освен че ни водят за нещастни, цензурирани, преспокойно могат да ни обявят и за васали на определени икономически интереси.

Нямам нищо против хотелиерите и ресторантьорите да печелят и да се развиват – вярвам, че никой няма, но почивката у нас може да бъде припозната от много по-възпитана и по-платежоспособна група, ако съумеем да им докажем, че България не е място само за пиене, ядене и секс. Това ще се получи с популяризирането на културните събития у нас и в чужбина. Вместо туристическите агенции да се надпреварват да обявяват „алкохол на корем“, могат да обявяват „исторически екскурзии до откат“.

Защо когато човек отиде в Гърция, бива затрупан от информация за историята им, а в България единственото, което чува е: „Як купон, брат!“. Каквото предлагаме – това получаваме. Когато завишим качеството на предлаганите услуги /извън храна, алкохол, наркотици и секс/, тогава ще дойде и нова категория туристи /възпитани и желаещи да разгледат забележителностите ни и да си платят за това/.

Тъжно е дискотеките да са пълни и да се налага да си направиш резервация със седмици напред, а музеите ни да са празни и рушащи се. Ала кой знае – може би от силиконките могат да се научат повече неща, отколкото от историческите забележителности.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Статията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/06/20/.1552770

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*