За УНСС или добро, или нищо

Хора, пак се разделяме – не се ли замисляте за това? Обществото отново загърби важното и започва да се разединява – със сигурност това не е случайно, всички знаем максимата: „Разделяй и владей“.

Ако приемем случилото се на изпита в УНСС за унижение за българската образователна система, наказанието на Кезим Медев е погазване на българската Конституция.

„Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.“

Оказва се, че нарушенията не трябва да бъдат разгласявани, защото уронвали престижа на университета. Университетите достатъчно са спомогнали всички да имаме такова „добро“ мнение за тях, няма нужда студентите да допринасят за това.

Моя близка, която тази година завършва магистратура, отдавна плаче от бавната администрация в българските университети, която е буквално убийствена. Назначените по връзкарска /партийна, роднинска/ линия лелички и чичовци не си дават никакъв зор да вършат това, за което им се заплаща: стипендиите се изплащат бавно, няма актуална информация във връзка с изпитите, библиотеките не са обновени, а преподавателите не идват на лекции или ги съкращават на 20-30 минути, колкото да си оправдаят заплащането.

Изведнъж и самите изпити се оказват фиктивни и ненужни, но се учудвам, че обществото ни реагира така бурно – нали не сме „слепи“?! Това си е практика и във висшите, и в средните училища. Разкълчоти си някое момиче задника, плати си някое момче или просто на преподавателя не му е ден и не му се разправя с изпити.

Ако му е кеф – ще те върти на шиш, ако не му е кеф – ще ти пише тройка за празен лист и да му се разкараш от главата.

Българското образование е прогнило именно заради липсата на уважение към студентите и към учениците. Сухата материя човек може да я овладее сам, но контактът с преподавателите не може да бъде заменен от нищо.

„Мълчи и ще успееш!“ е съветът, който всеки млад човек трябва да получава, ако иска да му върви в живота.

Имаш ли мнение и не се ли примиряваш – ще те обявят за предател и ще те наказват, наказват, наказват. За какво? Че казваш истината? В случая с УНСС не става въпрос за някаква частна фирма и нейни вътрешни проблеми, тук се касае за институция с огромно значение за обществото по две причини:
1. оттам излизат огромен брой специалисти за страната ни
2.университетът получава ежегодно субсидия от българския данъкоплатец.

И все пак е редно да признаем нещо – не бива проф. Соня Докова да завършва кариерата си с такъв скандал, това никой не го заслужава. Така или иначе всеки прави грешки и не може поради тази причина да бъде опетнен и отритнат. Рискуваме да се превърнем в единствената страна, в която биячката на бебета е по-привилегирована от професорка, написала тройки и четворки за празни листа.

А и да си го кажем честно – нито студентите, нито родителите им, нито роднините им са имали против това, нали? Като са получавали оценка за никакъв труд, са се кефили и са денсили спокойно по дискотеките, а сега плюем или по Докова /защото всички я плюят/, или по Медев /защото вече няма да има оценки без труд/. Това се отнася и за случая с ДАИ, и за приема в детските градини.

Е, това не му е хубаво на българското общество – като има интерес, е съгласен с нередността, като няма интерес, е пръв на протестите.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Статията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/06/15/.1551918

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*