Заплахите на професионалния домоуправител

Вчера присъствах на Общо събрание на етажната собственост на сграда и това, което се случи, е достойно да бъде адаптирано за сценарий на филм за абсурдите в държавата ни. Грубото погазване на закони и отблъскващата арогантност са малка част от това, в което участвах – свикнали сме да го наричаме цирк, но обикновено циркът те забавлява, а това можеше да докара на някого инфаркт. Поради тази причина го определям за „инфарктно безочие“.

Първо трябва да Ви запозная с предисторията, която не е по-малко интересна. Предишният домоуправител поиска от всички вписани да заплатят огромна сума за ремонти – без оферти, без резултат. Заплаши ни, че ще ни съди, ако не му се заплати. Това не се случи – няма как да платиш за ремонт без да е уточнено как и кога ще се извършва.

И наказанието на домоуправителя не закъсня – организира подмолно събрание и привика свои хора, с които гласува избирането на фирма, занимаваща се с управление на етажната собственост – станалите пословично известни професионални домоуправители, които са се превърнали в кошмар не за едно и две български семейства.

Та въпросните хубостници обещаваха какво ли не – подръжка на общите части, ремонт на течащия покрив, наемане на чистачка, избор на асансьорна фирма, ремонт на вратата. Та всичко хубаво на думи и нищо извършено на дела, с изключение на лице от фирмата, което идваше, слагаше на информационното табло фиктивни формуляри за извършени действия и си тръгваше.

Оказа се, че хората плащат, ала задълженията не се покриват. Щеше да се събира стълбищен ток, вдигна се скандал, платихме го. Чистачката спря да чисти – четири месеца разиграваха жената. Отправяхме многократни молби за организиране на събрания – една година ни извиваха ръцете по всевъзможен начин. Междувременно тези, които отказахме да плащаме, защото нищо не получаваме, бяхме многократно заплашвани, а някои дори получиха призовки от съда.

Тези, свикнали с живковото време, виждаха, че нищо не се прави, но понеже са възпитани да са изрядни във всяко едно отношение, без да задават въпроси, си внасяха таксите чинно. И даже се сърдеха, че останалите си гонят правата, но и те се усетиха, когато паднаха улуците и за малко не убиха дете, което се размина със смъртта за броенни секунди.

Фирмата през април трябваше и обещаваше да проведе събрание по повод изтеклия им договор, но продължаваха да си изпълняват дейността на хартия /като рекетьори имам предвид, нищо друго/ и да се крият от нас. Една жена отиде до луксозния им офис, но беше напъдена като недостойна. А чистачката, която си търсеше неизплатените четири заплати, ги помолила да използва техните тоалетните, но й отказали -да не ги изцяпа. Стана ми смешно – тя може да е чистачка, но поне има чиста душа, а тези отупани „бизнесмени“ са окъпани в катран и смърдят откъм морал.

Преди две седмици търпението ни се изчерпа и организирахме събрание от 18:30 часа, те веднага обявиха тяхно от 18:00 часа. Вчера точно в 18:00 часа се събрахме – нямаше място мравка да мине, всеки беше дошъл с надеждата най-сетне да се справим с тази безподобна наглост. Представителите на фирмата /юрист и някакъв, който не уточни каква длъжност изпълнява/ се появиха, внасяйки със себе си равно количество документи и високомерие.

Та първата реплика след „Добър ден!“ на този с неопределената професия беше буквално ненормална – „Ние имаме частни съдебни изпълнители!“. Последното – придружено с поклащане на глава. Един от мъжете от етажната собственост се вбеси и му каза, че ние сме в правото си, а не те. А наглият професионален домоуправител продължи: „Елате в сградата ни! Ще се запознаете с юристите ни, не искате ли? Имаме климатик, имаме частни съдебни изпълнители. Елате, да се запознаете с тях, нали държите, че сте прави. Елате“. Аз се намесих с въпроса „Това заплаха ли е? Вие какво си позволявате? За какви се мислите? Само Вие ли познавате юристи, ние нямаме ли такива познати, роднини?“.

Една жена, която работи в общината, пък ги посече с твърдението, че незаконно са злоупотребили с наши данни. Докато тя спореше с този с неопределената професия, аз се захванах с юриста – „Какво сте направили за сградата? Какви съдебни дела завеждате, след като нямате книга за приходи и разходи? Какво се случва с фонд „Ремонт и обновяване“?“. Правистът мълчеше и гледаше в земята, но успя да смотолеви „Нали разваляме договора, какво искате?“. Тук неколцина други се развикаха – „А за тази календарна година какво сте извършили, та претендирате да получите пари?“.

Онзи с неопределената длъжност продължаваше да се заяжда – „Вие ни дължите пари, всичко е извършено. Фирмата е изрядна, Вие не сте.“. На два-три скока се озовах до него и го засипах с канонада от въпроси: „Защо не е изплатено дължимото на чистачката? Защо не са оправени улуците? Защо не сте сменили на Ваши разноски една крушка на стълбите, а ние си ги купувахме?“. Той не отговори, разбира се. Те са свикнали да твърдят, че са изрядна фирма. Ако това да заплашваш е коретност, значи са изрядна фирма. Ако това да не плащаш на хората е коректност, значи са изрядна фирма.

Много е тъжно, че повечето хора, като чуят адвокат, съд и съдебен изпълнител, се плашат и замълчават. В крайна сметка всеки познава някого, но не това е начинът да се комуникира. Това поведение е присъщо на престъпниците, а не на професионалните домоуправители, които смело мога да напиша, че са професионални рекетьори. Завеждайки дела срещу „некоректни“ платци, които с право не плащат, защото не получават договорената услуга и като не плащат на добросъвестната чистачка, която съвестно работи, те потвърждават поговорката „Крадецът вика дръжте крадеца!“.

Не само е неморално, но е и незаконно да заплашваш някого и да си позволяваш да обявяваш кой каква присъда щял да получи. Ако тези професионални домоуправители решават кой, как и за колко да бъде осъден – то нека съдът излезе с такава информация, че някой друг му постановява решенията. Ясно е, че зад вчерашните две нагли момчета има някой, който си живее живота на гърба на будалите, които му наемат фирмата, но нека знае, че съединението прави силата и да си припомни завета на хан Кубрат („И вас, ако се разделите след моята смърт, един по един всеки ще ви пречупи. Ако сте заедно като този наръч пръчки, никой няма да може да ви победи. Разбрахте ли?“).

Понеже фирмата ще води дела, нека само да я предупредя, че такова обединение никога не съм виждал. Вчера традиционното българско разделение беше заменено от сливане и на позиции, и на сили. Ще се борим срещу тези професионални рекетьори, защото в 21-ви век такива феодали не бива да съществуват.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Статията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/06/13/.1551503

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*