Не бива така, дете

В последните няколко дни медиите непрекъснато коментират как ученици си позволяват да малтретират учителите си, ала в действителност родителите оправдават отрочетата си, съучениците се страхуват да покажат лицата си, директорите тактично отклоняват темата, преподавателите все повече свеждат глави, а побойниците придобиват самочувствие, че са недосегаеми.

Естествено, че в много от случаите се касае за неволно изпускане на нерви, но когато оставиш впечатление у прохождащия насилник, че не му се търси отговорност, той се превръща в рецидивист, който всява ужас у всеки нормален член на обществото.

И понеже доста често съм давал примери за ученици от начален етап, които показват среден пръст и псуват като каруцари, ще споделя какво се случи с мен преди броени минути. Вчера във Фейсбук получих покана от момче за приятелство – обикновено гледам да избягам непознати, защото така или иначе имам страница  „Мимо Гарсия коментира„, която е достъпна за всички, но във връзка с вчерашната среща с журналисти в училище реших, че може да е заинтересован от нея – приех поканата.

Днес получавам съобщение от него „здр“ – припомням, че не се познаваме и никога не сме си писали. Учудих се, че така започва разговор с напълно непознат и му отговорих: „Кажете“. От негова страна последва „Кво да кажа?“, а аз добронамерено му отвърнах „Ами началото на чата“ – след като пишеш на някого, трябва да си наясно по какъв повод го правиш. Момчето се обиди и ме нарече „Идиот“. Толкова пъти съм получавал подобни определения, че вече не ме изненадват. И все пак, не отива на 13-14-годишно момче подобно поведение.

„Не бива така, дете“ – това възнамерявах да му кажа, но той ме блокира.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Статията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/06/10/.1551103

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*