Принудата „неизвинени отсъствия – спиране на детските“ ще бъде заместена от „интересна личност – интерес към познанието“

Щастлив съм да обявя, че утре, 9-ти юни, съм съорганизатор на среща на ученици от столичното 54-то СУ „Свети Иван Рилски“ с журналистите Мария Милкова /NOVA/ и Мария Савкова /BTV/. Дискусията е част от четвъртото издание на „Журналисти в училище“, което е част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“ при Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Сбирката ще се състои със забавяне от няколко месеца, но в крайна сметка учениците ще имат възможност да се запознаят с работата на медиите, ще обсъждаме събития от последните месеци и най-важното – как да бъдат разграничавани фалшивите новини, които са навсякъде около нас и които в нередки случаи могат да доведат до масова психоза.

Радвам се, че се организират такива срещи, защото са необходими, за да имат младите информираност във всяко едно отношение. Непрекъснато се тръби, че българското образование не е качествено, че системата на обучение е архаична, че учителите не са авторитети – безспорно, това е така, но няма как да изискваме днешните деца и тийнейджъри да бъдат „завързвани“ по шест-седем часа на чина и да им бъде преподавано от стари учебници по „нови“ програми.

„Журналисти в училище“ е прекрасна инициатива, но какво пречи пред младите да се появят „Студенти в училище“, „Историци в училище“, „Писатели в училище“, „Художници в училище“, „Музиканти в училище“ и тъй нататък. Именно тогава принудата „неизвинени отсъствия – спиране на детските“ ще бъде заместена от „интересна личност – интерес към познанието“.

Утре вечер ще напиша подробна статия за случилото се по време на дискусията и ще имате възможност да видите няколко включвания на живо чрез страницата „Мимо Гарсия коментира“ (http://www.fb.com/komentira)

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Статията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/06/08/.1550779

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*