kuv 24ti mai be?!

Честит празник, ама как си го честитим: честно или лицемерно?
Нарочно публикувам тази статия по вечерно време, защото Ви е ясно, че днес не празнуваме никаква писменост, а просто се радваме на един почивен ден – не сме на училище, не сме на работа.

Убеден съм, че сте използвали днешния ден пълноценно –  е, беше по-добре да се падне в петък и да го комбинирате със съботата и неделята, но и така става.

Срещнали сте се с приятелка на кафе, с приятел сте отишли на бар, може да сте били семейно на кино…

Messenger или Viber са Ви свършили чудесна работа – brat are da yadem 4e mi pisna na taya dieta.

Та празнуваме си днес свободния ден, ама тъпите нахалници от масмедиите не престават да ни надуват главите – писменост, писменост, писменост – mama im deiba da pusnat edin ma4.

И тържества ми организирали – kvi sa teya panairi podobre bira i skara be ei.

Никакъв празник не празнуваме днес, днес празнуваме това, че нямаме ангажименти и че работната седмица е с ден по-къса, ама понеже сме фалшиви, твърдим, че празнуваме писмеността.

А то, каква ти писменост?! Кой ти пише на кирилица?! Като си отворя FaceBook, 90% от статусите са на шльокавица. И то не от някакви тъпанари, а от образовани хора, които просто вече механично пишат така.

Издателство „Жанет 45“ извърши геройство, като издаде „Под игото“ на шльокавица. Аз няма да си кривя душата – не харесвам тази книга, но тя наистина се е превърнала в емблема на българската литература – това не е от особена любов към съдържанието на книгата, а защото повечето хора не искат да си признаят колко трудно са я прочели.

„Жанет 45“ ни провокира по оригинален начин да пишем на кирилица.

Хищните псевдо интелектуалци нападнаха издателството – подигравало се с Вазов и литературата.
Именно тези псевдо интелектуалци са виновни за положението с писането на младите и не толкова младите – затворени кръгове си организират литературни срещи, издават „елитарни“ книги, хвалят си творчеството и се награждават.

А народът е в безпътица – повечето автори се опитват да се отделят от „простолюдието“, което не може да се докосне до тях.

„Жанет 45“ издава български автори, подкрепя ги, а сега ни показа нагледно как се гаврим с езика си.

Но голямото неуважение на езика идва не от обикновените читатели, а от „великите интелектуалци“, които са крайно подвластни на егото си.

***

Днес в сградата на КТ „Подкрепа“, в присъствието на Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“, и Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“, бяха връчени наградите на конкурса“На учителя с любов“.  (http://bit.ly/2qksndi)
Аз съм отличен с първа награда.
Тази среща е много важна, защото очертава пътя към доброто образование и уважението към литературата с подготвени учители, подкрепяни от обществото и от властта.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Статията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/05/24/.1548380

Мимо Гарсия с Красимир Вълчев, министър на образованието и науката
Грамота на Мимо Гарсия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*