Децата нямат място на концерт на Валя Балканска. Матурите и зоните за паркиране. Великата британска стена.

Снощи Зала 1 на НДК се преобрази. На нейно място се появи Родопа планина и всички зрители вкупом усетихме мощта на българската музика.

И не случайно – Валя Балканска, Петър Янев и фолклорен ансамбъл „Родопа“ ни накараха да забравим разделенията в обществото и на всички ни очите се насълзиха.

Сюжетът на представлението „Невястата“ е по популярната и вече доскучалата легенда за родопската девойка, скочила от скала, за да остане вярна на любимия си и да не пристане на турския богаташ. Но ансамбълът успя да привлече вниманието ни и да не отклоним поглед и за секунда от случващото се на сцената, а то беше наистина магическо.

Танците и убийството на главния герой бяха изключително реалистично поднесени. Нямаше никакъв фалш и никакво съмнение за качествата на изпълнителите, които наистина бяха на световно ниво.

На сцената след тях се появи Петър Янев, който след няколко месеца навършва 50 години. Неговите гайди вече са пословични с това, че печелят нови и нови фенове на този позабравен инструмент. Янев заслужено може да бъде обявен за новатор в изпълненията на гайда.

След Янев – Валя Балканска излезе на сцената и накара всички ни да затаим дъх в очакване на нейното изпълнение. Преклонението пред таланта на тази певица се усещаше във въздуха. През януари тя отбеляза 75-годишен юбилей и това беше нейният подарък за почитателите й.

Чувствах се зашеметен. Балканска и Янев са тандем, който размеква всяко сърце. След четвърт век сътрудничество двамата сякаш използват телепатия, за да комуникират по време на съвместните си участия. Без уговорки, без споглеждания – „Магията на Родопа“ завладя всички ни.

Но българинът си е българин. Той не цени Балканска, Янев и „Родопа“ – той не цени и себе си.
Той пристига на концерт, за да си намери развлечение, а не да засвидетелства уважение към творците.

Пред мен бяха две семейства с три малки деца – 4-5 годишни хлапета, чийто гласове отекваха из цялата зала. То не беше пищене, крещене, реване, ядене на бонбони, мятане на опаковките от вече изядените лакомства, плезене и реплики „Скучно ми е!“, „Това е тъпо!“, „Тая /За Балканска/ е глупава!“ и така нататък. Прави са децата, някой в случая наистина е пълен малоумник. Но това не е Валя, а са родителите им, които не са съобразителни. По едно време две от децата се изправиха върху столчетата си – очаквах майките или татковците да им направят забележка, че пречат на мен и на останалите.

Нищо подобно. Децата рипаха върху столовете, говориха си на воля. Учтиво помолих едната майка да ги свали. Тя го направи с неохота и две минути по-късно се повтори същото. Пак молба от една жена до мен, пак същото. Накрая се вбесихме – та родителите се намесиха по-активно и ги поукротиха.

Но едното дете се обърна към мен и започна да ми хвърля в скута всевъзможни хартии. И да си говори само.

Бебето на съседния ред му пригласяше. А родителите на децата въобще не се срамуваха от постъпката си, която е несправедлива към околните. Нямаш право да водиш дете на такъв дълъг концерт, когато знаеш, че нито то, нито околните ще се чувстват добре.

Децата нямат място на концерт на Валя Балканска. За тях има детски спектакли с детски аниматори. Децата бяха бяха принудени да стоят като вързани. Но това се отнасяше за децата пред мен, една друга майка бе пуснала своите две и те потичваха между оркестрината и партер 1.

Да, някои родители пуснаха децата си да връчат букети на Валя Балканска, за да им направят снимка с нея и какво от това? Така не си измиват несъобразителността! И не ми ги оправдавайте, че нямат пари за бавачка – 20-30 лева надница, поделена между две семейства, ще е напълно достатъчна. В цял свят има детегледачки, които биват наемани само за да може родителите да отидат на културно мероприятие. Да, но това се отнася за случаите, когато родителите реално отиват на културно мероприятие. А тези родители пред мен бяха на Фейсбук мероприятие. Снимаха Live, направиха си селфита и след това се отдадоха на коментари за някакъв магазин за модни дрешки /А Валя си пееше в това време/.

По-хубаво е на такива „любители“ на културата да се дадат 5 минутки за снимки в залата и след това да я напуснат – така всички ще сме доволни.

Огромна част от хората закъсняха. Да, концертът наистина беше от 19:00, но това не оправдава самото нахълтване. Фенерчета, кикот, бутане – това не е някакъв панаир, нали?!

А пък двама до мен явно бяха решили, че вместо Балканска гледат онова филмче „50 нюанса сиво“ и се натискаха като че сега се запознават. Де да знам – любовници може да са били, ама вместо за билети тя и той да си бяха наели една хотелска стая.

Българинът си е българин. И така си възпитава децата.

Вчера Gineva.TV прекрати предаването „Поле За Отговори“, което създадох и водих в продължение на два сезона. Та от вчера развивам нов проект – „Мимо Гарсия коментира“.

Днес беше матурата по български език и литература. И в „Мимо Гарсия коментира“ написах следното:

Зрелостниците скоро потегляме към училищата за матурите. Учтиво молим: камерите да ни записват, да имаме белезници и на ръцете, и на краката и на всеки от нас да се падат по двама квестори. По-добре охраняват нас от реалните престъпници, които бягат от затворите.

https://www.facebook.com/komentira/posts/299043187185907

Та днес бях разпределен в 7-мо СУ „Свети Седмочисленици“ и организацията наистина беше добра. Падна се Йовков, готини квестори, имах хубаво място, но пак … дразнители. От онези, които след 12 години учене на български се чудят дали ще изкарат заветната тройка. Какви ли не опити направиха, за да привлекат вниманието на заобикалящите ги, за да им подскажем.

За мен е въпрос на чест да си изкараш оценката по български. За тях това не е така.

За мен е въпрос на чест, че прекарах вечерта преди матурата слушайки Валя Балканска. За тях днес е денят, когато ще мятат салфетки и ще се напият до насита – пазили са трезвеност от немай-къде от няколко дни. Един от зрелостниците днес каза „Май, май няма да пиша трети модул, защото ще ми вземат колата, а не ми се пращат още SMS-и за зона“. Негово право е да се тревожи повече за колата, отколкото за матурата.

Но как такива хора изобщо са избутали до 12-ти клас! Интернет философчетата пак ги защитават – „Нямало нужда от матури“, а има нужда, за да се разбере, че порочният кръг „парите следват ученика“ трябва да бъде променен. Инак и съученици, и учители са задължени да търпят такива тарикати.

Разделението на модули има и плюсове, и минуси. Плюсът е че и ръката, и мозъкът ти отпочиват. А минусът е – скучаеш и не правиш нищо цели 20-30 минути.

И последно за днес:

Повелителката на референдумите Тереза Мей обещава на избирателите да се справи с имиграцията. Защо направо не стартира проект „ВЕЛИКАТА“ БРИТАНСКА СТЕНА? Българи, като не Ви щат там – не ходете. Не се унижавайте.

https://www.facebook.com/komentira/posts/299226897167536

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Статията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/05/19/.1547601

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*