Разговор по радиото: за бъдещето на журналистиката през подкастите

Имате възможността да чуете, в рамките на по-малко от 20 минути, откровен разговор за бъдещето на журналистиката, най-вече през подкастите.
За мен разследващият подкаст на американската журналистка Сара Кьониг („Serial“) е еталон за онова, което копнеем да получаваме от журналистите – проверени факти, неизкривена истина, разкостване на фалшивите новини и най-вече подбор на гости, не в услуга на собственика/кукловода на медията.

Считам, че мнозина се разочароваха от телевизията, защото фалшът на екран им досади, усетиха, че ги подценяват прекалено много. Да, оттам зрителите бяха поети от хищни канали за дезинформация – поради завоалиран популизъм, прикрита манипулация, печелбарски схеми.
Да, това бе неминуемо след като телевизията като майка вече не бе техен приятел. Но от мащеха до мащеха има разлика. Ако в началото, макар и продължаващо и досега, основните приемни родители бяха пресметливи и лъжовни, то вече се появяват „мащехи“ като Сара, които не разчитат на богат чичко, който да ги направлява, ами в собствен подкаст управляват процесите и открехват завесата, а понякога даже успяват да я свалят изцяло, напук на самозабравилите се.

Журналистиката има бъдеще, и то светло – вече няма да бъде робиня, а напротив, независима, благодарение на А/ технологиите и Б/ нуждата от морална посока.

Мимо Гарсия пред микрофона
Мимо Гарсия пред микрофона