Бий депутата по главата… (у)бий, (у)бий, (у)бий!

Всеки, който потърква злорадо ръчички заради случващото се в Македония и възможността да запя цирк – му препоръчвам да посети психиатър.

Има нещо животинско в това, което се случи вчера там. Надали някой някога е вярвал, че ще може в 21-ви век да стане свидетел на такова кръвопролитие между народ и народни избраници.

Естествено, че съмнението за платена вендета витае във въздуха – колко хора са съгласни да протестират и да влезнат в ръкопашен бой, ако не им е доволно заплатено? Да, може и да има някакви останали съвременни „рицари“ за слава, ама колко пък да са?

Наличието на платени или неплатени биячи не променя абсолютно нищо в цялата тъжна картинка: тези македонци стъпкаха парламентаризма на страната си.

Надали това ще може да бъде забравено.
Надали Македония ще съумее да продължи напред с тези дълбоки „рани“.

Добрият тон между македонските политици е нарушен, но още по-страшно е, че доверието между обикновените македонци е напълно разрушено.

Всеки има право да изрази мнението с някакви действия, но това да пребиеш едни депутати – не те прави нито родолюбец, нито силна личност, а напротив – превръща те в човек, който желае да нагнети напрежение и да създаде конфликти.

Тънката граница между бой и убийство се преминава много, много бързо. Няма време да се реагира и да се предотврати дадената ситуация.

Бий депутата по главата… (у)бий, (у)бий, (у)бий!

Закани, надъхване, атака… закани, надъхване, атака… Закани, надъхване, атака… (+псуване, +омраза)…

Случката в Събранието на Република Македония ми прилича страшно много на футболен мач. Там разни развилнели се тинейджъри се събират на групички, за да дадат свобода на агресията си.

Та и протестиращите в Македония дадоха свобода на агресията си. Нахлуха, биха… нахлуха, биха… И победиха.

Победиха, защото всеки акт на насилие, който е събрал някаква подкрепа, е победа над ценностите, които трябва да изповядваме.

Борбата за власт и коалирането с цел изолирането на дадена (законно избрана) партия от властта – не е решение за никоя страна. Не е решение и за бъдещето, което желаем да градим /заедно или поотделно/.

Убеден съм, че една нация може да бъде единна.

Убеден съм, че една нация може да преодолее и да забрави „раните“, които си е причинила в миналото.

Но това става само с обща цел.

А има ли по-важна цел от това да живееш в хармония и в общество, което не е разпокъсано?

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Статията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/04/28/.1544052

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*