Да разпуснем Европейския съюз

Много им добре на някои (по-богати) държави да извличат максимум ползи от членството си в Европейския съюз, но да сведат задълженията си до минимум.

Когато им се поиска сметка защо го правят – веднага започват да заплашват, че ще организират референдум за #екзит.

Темата за Брекзит наистина вече доскуча. То не бяха допитвания, то не бяха обсъждания, то не бяха изследвания… Взели са си решението – да си носят последствията след него.

Но точно това е проблемът – общо решение няма. При избирателна активност около 70% и разлика около милион и няколко хиляди гласа в полза на напускането – има ли смелост някой да си позволи да каже, че изборът на Великобритания е категоричен?!

Тамошните политици се престараха: съумяха да сатанизират ЕС отвсякъде и дори съм убеден, че много майки са започнали да плашат децата си не с вещици, а с еврочиновници.

Хубаво, но защо след като британските политици така добре се отнасят към плебисцитите – не разрешат на Шотландия да организира свое допитване за своята независимост?!?!?!

Чуждите политици обаче нямат никакъв проблем да пренебрегнат реалността и да пропагандират, че видите ли ЕС е фатален.

И старата песен започна на нов глас: този път за Фрекзит. Не мога да разбера как е възможно кандидат за президент в програмата си да има повече точки „ПРОТИВ“ ЕС, отколкото „ЗА“ Франция.

Оказва се, че риториката против ЕС (но ораторите нямат нищо против евросубсидиите) служи за евтин ПР (с големи последствия).

Ами тогава явно е дошло време да го разпуснем. Все пак е много лицемерно по документи да сме обедини, а по приказки – коренно разединени.

Различни коментатори обожават да философстват колко сме разнопосочни българите в мненията и действията си… как нямаме обща позиция по важни въпроси … как не може да открием общ път … и така нататък. Не съм съгласен. Българите сме критичен народ. Народ, който дори понякога е прекалено недоверчив. Народ, който дори понякога е прекалено отричащ.

Но това е по-добре, отколкото издигането в култ на политици, които мерят с двоен аршин референдумите.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Статията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/04/27/.1542176

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*