#ФЖМК Задачи по „Мултимедийни проекти“ при гл. ас. д-р Олег Константинов

Магистърската програма, „Продуцентство и креативна индустрия“, ми е изключително интересна. Радвам се, че продължих образованието си във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Днес при гл. ас. д-р Олег Константинов имахме лекция за визуалното проектиране на интерфейса. За задача ни бе поставено да открием и приложим снимки-примери за правило на третините; златно сечение; златна спирала; както и да изработим колаж, с който да представим хобито си.

Изключително много обичам творческия процес. Поради тази причина, за да демонстрирам правилото на третините, направих възстановка на пет популярни фотографски изображения, които разясняват правилото.

  • Първата снимка, която представлява плод, ми бе по-лесна за структуриране, тъй като не изискваше допълнителни усилия.

  • Втората снимка – на цветето, ме провокира дълго-дълго да местя изкуственото мое цвете, така че да бъде сполучлив „римейк“.

  • Третата снимка – камъните, истински ме затрудни. Редих, падаха, редих, падаха, чувствах се като Сизиф, но накрая смятам стана.

  • Четвъртата снимка – яйцето, бе уж лесна, но не. Дълго търсих какво да използвам като фон, докато накрая се сетих за излишно парче дунапрен от матрака.

  • Петата снимка – чайчето, ме доведе до „гениалната“ идея да употребя капака на пластмасов кош, което ме подведе бая, защото след това трябваше да си играя да прикривам отвора, служещ за дръжка, но май-май се получи.

Макар да не вярвам, че някой ще се обърка кое е професионалното и кое е лаишко-мимовското изображение, поставих моето име до моите снимки като подчертано ги разположих отдолу на комбинираните кадри, за да демонстрирам уважение към онези, които могат. IPhonът ми помогна да съумея да скрийншотна самите линии.

За златното сечение започнах с две снимки на моя приятел, който този януари почина, Федя Трифонов. Човек с голямо чувство за хумор и с интуиция да запечата всеки важен момент! Тук вмятам, че в негова памет създадох сайт – https://fediatrifonov.wordpress.com, който препоръчвам всеки да посети, за да се наслади на майсторските му фотографии!


Изборът, на третата снимка-пример за златното сечение, е повлиян от факта, че известната картина „Мона Лиза“ е емблематичен пример за „божествената пропорция“. Е, не избрах просто Гугъл снимка на Мона Лиза, все пак имам и собствена такава от посещението си в Лувъра, а се заиграх с корицата на моята книга „Тъжна любов“.

Четвъртата снимка е на емблема на автомобил. Ха-ха, реших да изглеждам шокиран на снимката, за да подчертая колко изненадан бях днес, когато по време на лекцията осъзнах как не забелязваме тези коефициенти, които ни влияят и са като 25-ти кадър.


Петата снимка е на котаци. Впрочем бялата котка, която е моята снимка, е заснета от мен на турската граница от тазгодишната ми почивка там, така че благодаря на поспаланката/кото за възможността да го използвам.

За златната спирала веднага се спрях на черупка, която поставих върху шапка, придаваща допълнително чувство за уют на кадъра, особено на фона на закачливите ноемврийски лъчи.


Не пропуснах и хрумки из дома – част от часовник, наподобяваща ръка; акцент от сувенирна гондола; близък кадър на кошничка, мъдреща се гордо-гордо върху кутия; детайл от тапет.

За колажа не съм се колебал грам. Обожавам да ходя пеша. От три години, почти няма ден, в който да не съм изминал минимум 10, 000 крачки пеша, но чак от този февруари се осмелих да катеря планини. В тази връзка исках да представя моето хоби, комбинирано с моята воля. Та върху върховете, добавих зелената обувка, защото зеленото е цветът на живата природа, а и именно зеленото си пробива път след жестоките зими. Поставих и стъпки, за да е ясно, че няма лесно, за да стигнеш върха (и пряко, и метафорично; за всичко се отнася). Много крачки, много воля се изискват…
На фона на цялата тази идилия, поставих мъжки ръце, които изрязват категорично „Не“ от листче, на което пише „Не мога да го направя“, за да остане само: „Мога да го направя!“. Смятам, че трябва да вярваме повече в себе си!!!