Защо първото дете ревнува?

Нямам представа защо майки, бащи, баби, дядовци, лели, чичовци решават, че когато се появи второ дете в семейството – то първото ще го приеме без проблем, просто „защото му е братче или сестриче“.

Това, че имаш брат или сестра – не означава автоматично, че си длъжен да го обичаш, да го харесваш, а още по-малко, че ще умираш от желание да се грижиш за него, да му сменяш пелените, да му подаваш биберона или да му бъдеш детегледачка без заплащане.

И тук не става въпрос за егоизъм от страна на тези деца – става въпрос за нашето верую за възпитанието им: „По-строго отношение, за да не станат лигави“. Именно това мислене – води до появяващата се впоследствие в хлапетата ревност.

Изключително глупав метод е поставиш разделителна линия между двете си чеда откъм отделяне на внимание за тях. ЗАЩОТО:

  1. Първото Ви дете е станало батко или кака не по свое желание, а след Ваш акт и по Ваше решение. Този простичък факт трябва да Ви служи като пътеводител в отношенията, които те ще създават помежду си: не първото се е намесило в живота на второто, за да изисквате поемането на ангажименти от страна на по-големите деца към по-малките.
  2. Първото Ви дете не е загубило нуждата да има моменти само с Вас, а не да споделя всичко със своето братче или сестриче. Споделянето на играчки, споделянето на общо пространство, споделянето на дрехи, споделянето на почивки, споделянето на клас в училище – нито води до изкореняване на себелюбието, нито води до засилване на обичта между братята или сестрите.
  3. Първото Ви дете не заслужава да бъде лъгано със сладникави слова от сорта: „Ти си оставаш най-важен за нас!“. Напротив – за Вас е много важно да съумеете да му докажете, че обичате еднакво и двете си деца, че не ги разделяте, че нямате любимци, че не сте субективни.

И помнете: първото дете не Ви дължи нищо: нито обич към второто, нито помощ за второто. Ваше задължение е да се опитате да изградите силна връзка помежду им, а не да ги оставите да се оправят сами.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Публикацията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/04/22/.1523480

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*