Учителката с успешна кариера и неуспешно дете

Майката на Румяна работеше като учителка по биология вече повече от две десетилетия. През главата й бяха минали безброй ученици и всеки един от тях беше оставил отпечатък в нейните преподавателски техники. Благодарение на това – тя изгради теория как да се справя с младежите. Имаше изключително успешна тактика: сприятеляваше се с възпитаниците си, спечелваше доверието им и след това заедно извървяха пътя към дадената олимпиада или пък кандидат-студентска сесия.

Румяна смело можеше да се определи за учителка, която си е извоювала име на професионалист. Но всеки професионалист, а и родител, има своите провали. Дъщеря й не само че не беше ученолюбива, но възприемаше залягането над учебниците за скучно занимание, което отнема личната й свобода.

Именно този мързел стана причината преди няколко години Ния да бъде преместена от нейното школа в това на майка й, за да може някак си да избута основно и средно образование. Докато не се убеди окончателно, че щерка й без връзки няма да може да изкласи – принципната Румяна не можеше и да си помисли, че училището на детето и местоработата й може да се слеят в едно. Ненавиждаше клюките и не желаеше да дава поводи за тях.

В един момент, обаче, осъзна: или честта, или образованието на Ния. Разбира се, образованието имаше огромна роля и върху бъдещето – и като всяка майка Румяна направи жертва в името на чедото си. Но Ния беше неблагодарна: веднъж видяла се на майчина територия – тя използва майка си като щит срещу двойките, като щит срещу забраната да се пуши в близост до училището, като щит срещу забраната за бягство от час без основателна причина.

Колегите на Румяна, които същевременно се явяваха учителки на Ния, направиха многобройни компромиси и дори вярваха, че извършват добро дело, но дълбоко бъркаха. Всъщност така дадоха шанс на Ния да бъде още по-мързелива и още по-нагла. Тя, естествено, добре преценяваше, че няма заплахи нито за забележки от класната, нито за наказания от директорката, нито за преминаване на самостоятелна форма на обучение или изключване. Почувства се като манипулативна диригентка, която определя какво да се случва.

„Концертът“ й вървеше гладко.

Докато дойде време за матурите. Безгрижността на Ния не се промени ни най-малко, но тревожността на Румяна достигна височината на Еверест. Тя осъзнаваше, че там нейните познанства няма как да свършат работа, защото матурите са анонимни. Осъзнаваше, че трябва за няколко месеца да съумее да подготви добре Ния за матурата по биология. Иначе детето нямаше да види университет, а Румяна никога повече няма да има респект от страна на обществото. Надали вече някой щеше да й плаща да подготвя децата му, всички ще си казват: „Тя своето гардже не можа да научи, а нашите тръгнала да оправя!“.

Беше пренебрегвала години наред възпитанието на Ния – ту заради нов ученик, ту заради нова магистратура, ту заради бленувана слава.

Съжаляваше, но какво от това?

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Публикацията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/04/20/.1523034

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*