Утре е Разпети петък – може ли веднъж да сме под масата, а не върху нея?

„Утре е петък и време да се разбием!“. Такива съобщения изкачат отвсякъде: ту ги срещаш по билбордовете на улицата, ту ги получаваш в пощенската си кутия, ту фейсбук ги слага на първо място заради платена реклама. На този фон – утрешният Разпети петък – звучи изключително архаично. Кой няма да яде и кой няма да пие – петък е! Петък е! И какъв петък ще е, ако няма алкохол и полуголи танцьорки?!

Цяла седмица преуморените българи очакват петък вечерта. Именно тогава цялото им напрежение се освобождава – мятат салфетки, друсат кючеци, пушат наргилета – такова удоволствие изпитват, че и най-големият хедонист ще им завиди. Всъщност и те са хедонисти. Да, мъчат се в делничните дни, ама в петък влизат в рая. Портите на дискотеките са широко отворени и ги очакват. Цяла нощ се забавляват и за разкош в събота сутрин няма нужда да навиват аларми, за да стават рано.

Разбира се, невероятната петък вечер не може да мине без качване по масите, размятане на ръцете в дивашки танц и повтаряне на шаблони като „АЗ СЪМ НОМЕР ЕДНО!“, „Мачкам Ви, копелета!“ и т.н. Цялата тази процедура се повтаря всяка седмица – без изключение. Един път годишно – по време на лятната отпуска – групичките се местят от обичайната кръчма в морската такава. Иначе всичко си е едно и също навсякъде – и салфетките, и кючеците, и наргилетата, а предполагам и полуголите танцьорки. Да, последното „танцьорки“ наистина звучи като подигравка с реалните танцьорки, но това е друга тема.

Всяка петък вечер в обичайните кръчми се случва едно погребване на ценностите, които по-старите поколения са зачитали. Утре е Разпети петък – на този ден Исус Христос е бил разпнат, за да изкупи греховете на човечеството. Утре в храмовете също ще има маса, която ще символизира гроба на Христос. Преминавайки под нея – ние засвидетелстваме благодарността си към него за жертвата, която е направил. Независимо дали сте вярващ или не – запитайте се дали си е струвала такава жертва?!

Ако нямате много добро въображение – огледайте се и вижте днешните жертви. На учителите, които се стараят да възпитават бъдещето на страната, а получават единствено неуважение и завист за дългите им отпуски. На творците, които се стараят да напишат, да изиграят, да режисират, да композират нещо смислено, но им се отвръща с възгласи: „Не вършите никаква истинска работа! Мързеливи сте! Некомпетентни сте!“. Да, преуморените българи нямат нужда от култура. Имат нужда от ракия, салата и маса. Ама не от утрешните маси в храмовете, а от обикновените маси в кръчмите, за да се качат отгоре им и да напсуват по-успелите, които им пречат да са щастливи.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Статията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/04/13/.1521495

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*