Час по-малко в училище, денонощие в болницата

Билянка вече не издържаше. Час по литература, при същата учителка още един, ама български, два немски, история, физика и физкултура. Аман! А-м-а-н. Броеше времето до междучасията. Справяше се доста добрe за ученичка, която едва изкарва тройка по математика. Билянка се замисли: „Скуката какво ли не прави – и математика ще заобичам!“.

Класната стая беше празна. С изключение на физичката, Билянка и още два-три сбъркани индивида, които си щракаха по телефоните. Бяха там просто, за да нямат отсъствия.

Отсъствия! Аман от тях.

А-м-а-н.

Билянка също имаше възможност да се отърве. И без отсъствия, дори. Предлагаха й фалшиви бележки, ама тя все отказваше. Не знаеше защо го правеше, някакъв вътрешен зов, че не е правилно. Че не е морално. Че не трябва да дърпа дявола за опашката.

Физкултурата й беше най-неприятният час. А и само този час я делеше от ваканцията. Реши, че ще направи компромис със съвестта си. Реши, че ще съжали ръката си, която миналата седмица беше пострадала при игра на баскетбол.

Звънна, за да направи далаверата, ама никой не й дигна.

Веднага се сети за вариант „Б“: отива до сестрата и разиграва спектакъл. Охка, пъшка, реве, тръшка се и си заминава да се тъпче със сладолед и да гледа филми.

Запъти се натам. Почука и едва чула „Влез!“ – започна да се оплаква. Веднага.

Сестрата се бе видяла в чудо. За няколко часа 10-15 деца идваха със сходни оплаквания и тя им издаваше „удостоверение“, че трябва да се приберат. Обикновено смяната на медицинското лице протичаше в четене на вестници и решаване на кръстословици, но не и днес. Днес бе ден, който поставяше огромен въпрос: „Има ли епидемия?“.

Сестрата си замисли как ще я обявят за СуперГърл, ако се справи с децата и не позволи цялото градче да пощурее от болести. И заради това викна специалисти, които правиха изследвания. На място. В училището. И бързо изваждаха резултатите, за да може засегнатите да бъдат веднага отделени.

Билянка не беше изключение. Преди да си каже подготвената реч, вече я беше наобиколила орда от хора с бели престилки, които говореха на висок тон. И имаха побелели лица от напрежение.

Билянка не разбираше какво става: нямаше й абсолютно нищо, а тези я гледаха – като че гледат смъртник.

Върна се в чакалнята и там се засече с нейната съученичка и адашка: Билянка от „Г“ клас. Билянка Г.-то наистина изглеждаше болна. Беше се изпотила и едва дишаше. Нашата Билянка веднага се поотдалечи и дори сложи раницата си като защитна стена срещу сополите.

Няколко часа по-късно.

Билянка беше в болницата. Нямаше й нищо, но в Инфекциозното отделение не искаха и да чуят, че й няма нищо. Набра родителите си и им обясни ситуацията.

Те й обещаха две неща: да я измъкнат оттам и да й теглят як пердах.

Измъкване нямаше: 24 часа Билянка си седеше там. Заради сбърканите изследвания на нея и на Билянка Г.-то: Г.-то успяла за това време да зарази и своето семейство.

Страхотна бъркотия. Огромна бъркотия. Непоправима бъркотия.

Билянка напусна отделението 24 часа по-късно. Чувстваше се преродена и си повтаряше следното: „По-добре в час“.

Абитуриентите ще разсъждават по същия начин след няколко месеца, ама ще е късно. Влакът замина.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*