Употребиха Боб Дилън

Мнозина обожаваха творчеството на Боб Дилън. „Ха“-то замени „Т“-то от минутата, когато стана ясно, че Дилън ще бъде награден с Нобелова награда. Шок и ужас – „Как е възможно? Какво чак пък толкова е направил той?“, „Прекалено е надценен!“, „Това е подигравка с много по-талантливи творци от него!“ и какво ли още не се чу и не се изписа.

Разбира се, не липсваха и констатации, че с този избор – екипът на наградата я е лишил от смисъл. Други предположиха, че американците са платили да го изберат, за да с една крачка по-напред от други големи нации. Щуротии на килограм.

Мои познати, с които в миналото сме се възхищавали на творчеството на Дилън, също се изказаха неласкаво за него. Тоталната им трансформация беше продиктувана от нежеланието на певеца да посети церемонията на наградите лично. Съзряха в тази постъпка наглост.

Но аз не виждам нищо лошо в решението на изпълнителят на The Times They Are a-Changin. Първо, известните и успели личности заслужават да бъдат наградени, но без от това да следва навлизане в личното им пространство от страна на медиите. Второ, това че един човек е популярен – не означава автоматично, че той е разрешил всяко негово действие да бъде проследявано, коментирано и съдено. Трето, обект на решението за връчване на статуетката е творчеството на Дилън, а не неговият характер.

Осъзнавам, че мразим по-успелите, но надали някой е толкова глупав, че да си помисли, че ще успее да омърси личност от такава величина като Боб Дилън. Опитаха мнозина – нищо не стана. Употребиха го обаче. Превърнаха го в жълта клюка, която служи за избиване на комплексите на неталантливите, които се чудят как да се почувстват малко по-значими (за себе си) с долни номера.

Най-лесно е човек да отрича всичко и всички, но тогава няма как да очаква да живее в свят, който да е настроен добронамерено. И към него, и към когото и да е било. Не правете това, което не искат да правят за Вас.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Разсъждението също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/04/02/.1519263

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*