Как жените под чехъл се оневиняват?

Вчера по телевизията една жена обясняваше, че мъжете, които помагат на съпругите си са под чехъл. И се замислих, а жените кога са под чехъл? Когато ежедневно сервират салата с ракия? Когато ежеседмично са склонни да оправдават един-два шамара? Когато завинаги се отказват от себе си заради някого?

Не, в тези случаи цялото обществото клати глава одобрително и ги определя за прекрасни съпруги. Ок, но как се получава така, че когато един господин е отдаден на половинката си е смятан за будала, а когато една госпожа е отдадена на половинката си е смятана за светица?

Съжалявам, ама не го разбирам.

Уж отдавна сме измели под родопската черга патриархалните семейства, ама те са навсякъде. Избождат ни очите с техните фантасмагории, че кухнята е женско място, пък холът е мъжко, а само спалнята е общо. Още по-лошото е, че тези хора възпитават и деца. Положението става трагично. И комично. Как е възможно някоя да приеме да отхвърли собствената си нужда да е личност, за да задоволи някакъв нагон? На някакъв, който се изживява като господар на положението.

Жените под чехъл, обаче, винаги намират причина да се оневинят.

  1. Той е много ангажиран и няма време да се завърти из къщи.
  2. Той е мъж и няма място в кухнята.
  3. Той заслужава да си почине.
  4. Той има проблем с рамото.
  5. Той има лейкопласт на малкото пръстче на левия крак.
  6. Той очаква борбата да започне след малко по телевизията.

той.

Той.

ТОЙ.

Той, ама без тя. Тоест – тя я има, ама тя няма мнение. Тя е робиня, която готви, чисти, пере, но пък е доволна от това си положение. Не знам дали жените са възпитавани така от жени. Или са приучвани така от обществото. Ако е първото – нямам обяснение. Това си е чисто извращение. Ако е второто – още по-зле. След като сме приели, че жената трябва да е примирена, за да е определяна за перфектна – то нямаме право да се наричаме демократични и мислещи.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Разсъждението също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/03/30/.1518832

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*