Въртележката, която раздели обществото на две

Навърших 19 години през февруари и си спомням много ясно всеки момент от детството ми, което премина в парка „Заимов“. И, естествено, както всички деца и аз съм бил на въртележката на Татяна и Димитър Шехтанови. На стрелбището, което също се поддържаше от тях, съм пробвал стотици пъти да улуча мишената точно. И все не ставаше, и не ставаше. Типично по български – бях убеден, че има някаква машинация и мерникът е изместен умишлено с няколко сантиметра.

И до момента продължавам да имам това мнение, защото непрекъснато се разкриват измами при хазартните игри, които са подложени на строг контрол, та какво остава при стрелбище … за деца … в парк. Разбира се, това го казвам просто така – не съм примрял за големите награди, които получаваха спечелилите. /Самокритика – Мимо, прочети си пак поговорката за лисицата и гроздето…/ Обаче – все още си пазя малките фигурки, които всеки получаваше след като стреляше. Поощрителна награда, ама друг път! Много ги харесвах и сега още си ги обичам. Интересни и неповторими – възприемах ги за другари, с които да разговарям и играя. Разменяхме ги помежду си с други хлапета и всеки се чувстваше велик, защото е измамил някой друг.

Семейство Шехтанови се превърнаха в символ на парка „Заимов“. И деца, и родители им имаха и доверие, и уважение. Никой не се е притеснявал да повери наследниците си на Таня и Митко, за да може да отиде до тоалетна. Или да изпие една бира на спокойствие в близкото ресторантче. Таня и Митко успяха да постигнат това, което стотици педагози така и не съумяват да създадат за 30-40-годишна практика, а именно доверие. Доверие с децата, доверие с родителите. От доверието по-важно няма и сега виждаме, че хората ги защитават без дори да са чули обвиненията.

При цялото ми уважение, но това е безотговорно поведение. И към децата им, и към семейство Шехтанови. Въртележката вече е опасна. И отказите на хората да прогледнат това, няма да я направи нито по-нова, нито по-здрава. Тя наистина изглежда в окаяно състояние. Няма вече ток, задвижва се ръчно, боята се лющи, болтове падат и какво ли още не… Пада някое дете – случва му се нещо. Родителите няма да си намерят място от мъка, а собствениците отиват в затвора. Надали някой иска това?

Обвиненията към кмета са, че е против интересите на обществото. Напротив! Напротив! Той се опитва да предотврати някой смъртен случай, който после ще почерни и семейството, и парка, и общината, и страната. Уважавам гражданите, които защитиха въртележката, защото Шехтанови заслужават това. Те са прекрасни хора, които са обичани от всички, но защо не протегнете ръка и не съберете средства за нова въртележка, която да радва децата ни?

Думите са лесни работа. Действията са трудни. Ако всеки подписал се и врякащ – дари по 2-3 лева – нещата ще се променят коренно. И парка „Заимов“ ще продължи да бъде уютно място и за деца, и за възрастни. Ако въпросът е отново да се правим на жертви – окей. Ако въпросът е отново да се изкарваме неоправдани – окей. Ако въпросът е отново да обвиняваме общината за всичко – окей. Но ако искаме да надграждаме „Заимов“ (обществото) – не е окей.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

*Сайтът ми mimo.bg е подновен до 2022-ра година. Надявам се през следващите пет години – читателите да съзират в него доверен приятел.

Статията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/03/28/.1518415

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*