Домоуправителите ли са новите шарлатани?

В днешно време да не дава Бог да живееш в блок! Мечтата на всеки е да има къща, защото там свободата е гарантирана, а лошите съседски отношения не съществуват или поне не засягат пряко живущите. Едно е да се гледате на кръв през оградата, а съвсем друго е да не се понасяте, когато вратите Ви са на една и съща площадка. Ясно е, че не може да допаднеш на всички. Надали и майка Тереза би съумяла да контактува само положително с живущите в едни 35-36 апартамента.

Битовите разправии за етажната собственост няма как да бъдат преустановени. На един му тече от покрива, на друг не му се плаща за сградна инсталация, трети иска ремонт на мазетата, четвърти се заяжда и е против всяко градивно предложение, пети е съгласен с всички, но ако може да не дава и лев… И най-качествената сапунена опера не може да демонстрира нагледно интригите, които се получават във всеки един блок, защото те са неповторими.

Както един дом има специфична миризма, така и всеки вход има специфична клюка, която се разбира само от регистрираните в домовата книга. Тъжно е, че вместо добросъседски отношения – винаги има хулиганщини и дори умишлени наказания – пукане на гуми, счупване на патрони, горене на черджета, изсипване на боклук пред вратата, а в нередки случаи се стига и до фекални битки и ръкопашни схватки. Истински цирк, който няма как да бъде преустановен, защото е отражение на това, което чувства цялото общество: омраза, а не любов. Децата също бързо са приучвани на вижданията на възрастните. „Няма да си играеш с Пешко на леля Мара!“ или „Да не си посмял да каниш повече Зорко на леля Данка!“. Причината за забраната: родители срещу родители. Обект на войната: блок №еди-кой си.

Но положението от няколко години става все по-неприятно. И по-нетърпимо. Между комшиите се „настаниха“ и домоуправителите. Някои от блока, други професионални. Хубаво, професионални – професионални, професионалисти – професионалисти. Да речем, че те са независими, с равно отдалечена позиция, ама какъв им е кяра от това да се набутат в психически и физически тупаници? Естествено, money, money, money…

Заслужават да им се плаща, разбира се. Ама не заслужават да им се позволи да насаждат допълнително напрежение с предложения за дела. Извинете, но как ще комуникират Мара и Данка всеки ден, ако втората дама е подписала да съди първата, защото не си е платила в срок 2, 50 лв. месечна такса за асансьор или 250 лв. за нова дограма? Фирмата и нейните служители работят между 9:00 и 17:00, ама съседите съжителстват 24/7. Да, Данка ще вярва, че е постъпила правилно, но утре може да й се наложи да потърси помощ. Не от фирмата, а от съседката си.

Ще има ли очи да я погледне? Ако има – значи е безсрамна. Ако няма – значи е осъзнала грешката си. Но файда от това няма. „Казана дума, хвърлен камък“ – „Заведено дело, приключен контакт“. Не подкрепям хората, които не си плащат използваното. Но не подкрепям трети лица да се месят в отношения, които са лични. Съседите са около нас, когато ни трябват. И ние също трябва да сме до тях, когато им трябваме. Ако Мара няма пари да си смени собствената дограма, то съседите нямат право да правят (не)легитимни събрания и да й извиват ръцете като приемат, че е длъжна да отдели средства за входната дограма.

Да, съседите имат отговорност към етажната собственост. Но към нея, а не към фирмите, които са пълни кръвопийци. И непрекъснато заплашват с дела, дела, дела. Да си ходят и да си гледат собствените входове, където сигурно са във война с всеки. После не се изненадвайте, че има пребити „уважаеми“ господа. Някои си го заслужават. Един юмрук в лицето им е малко. Някои лица от тази порода са докарали не едно и две семейства до разпродаване на семейните ценности, за да може да си заплатят „дължимото“…

Иначе аз съм „за“ професионалните домоуправители, защото те могат да подобрят отношенията и да са неутрална страна между съседите. Истината е, че повечето блокове са в кошмарно състояние. Мазетата се превзети от нахалниците, а местата за паркиране са „запазени“ от мутреещи се комплексари, които размахват пръстче и клатят главица като намек, че ще пребият всеки срещнат. Професионалните домоуправители трябва да бъдат като справедлив съдия между ищци и ответници, а не шарлатани и изнудвачи, които се чудят как да приватизират още някои лев.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Статията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/03/26/.1517917

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*