„Дързост и красота“ днес навършва 30 години или как Брук и Ридж се превърнаха в новите Ромео и Жулиета

Днес „Дързост и красота“ навършва 30 години. По този повод актьорите от американският сериал пътуваха наскоро до Австралия за серия от специални епизоди, които комбинират в себе спомени и планове за бъдещето. Трудно е да повярваме, че този проект не се изчерпва, но още по-трудно е да повярваме, че интересът към него не секва. Трудно, трудно, но не и невъзможно.

„Д&К“ продължава да вълнува милиони фенове по цял свят, които трепнат за всяка промяна в битиетата на любимите си герои. Аз, лично, вярвам, че успехът се дължи най-вече на плътността, с която са измислени и написани характерните черти за всеки един от тях.

Невъзможно е било сериала да претърпи неуспех през 1987 година, защото е създаден от истински професионалисти във всеки смисъл на тази дума. Отговорни, но и много опитни Уилям Бел и съпругата му Лий Филип Бел не се притесняват да се заемат с идеята да напишат, развият и продуцират“Дързост и красота“.

Уилям Бел е част от екипа на най-великата създателка на дневни сериали на всички времена Ирна Филипс. Заедно с нея създават „Друг свят“, който се излъчва 35 години. Уилям също така е сценарист на „Докато свят светува“ – сериал, който е създаден от Филипс – и който се излъчва 54 години до 2010. Събрал смелост през 1973 година съпрузите Бел изграждат сериала „Млади и неспокойни“, който отбеляза 11, 000 епизода през септември 2016-та. 14 години без три дни след премиерата на „М&Н“ на малкия екран излиза новият им общ проект „Дързост и красота“, който днес навършва 30 години.

Това е безспорен успех, който надали някога някой може да постигне. Да, в последните години соуп оперите преживяха спад в рейтингите, което доведе до множество откази на рекламни договори и спонсори. Производителите спуснаха кепенците и обявиха, че нямат възвращаемост. Голяма част от американците вече работят и не са по домовете си през деня, което обяснява големите отливи на зрители. Еманципацията на жените също подпомага негативните рейтинги. На фона на цялата немощ на дневните сериали – „Дързост и красота“ продължава да стои внушително и непоколебимо. Надали на света има човек, който да не е чувал името му. Безброй са шегите за продължителността му, но това не пречи да бъде все така обичан от вярната си публика.

Макар и най-известен, сериалът няма рекорд нито за години, нито за епизоди. „Пътеводна светлина“ продължава 57 години по телевизията и има над 15, 000 излъчени епизода. „Докато свят светува“ пък е с 13, 585 серии в актива си. Днес, 23.03.2017, в САЩ ще бъде излъчен 7549-ти епизод на „Дързост и красота“, което звучи скромно на фона на по-горе цитираните цифри.

Цифри, цифри, но те не са всичко. Автографи, селфита и безброй лайкове бележат всяка поява на актьорите, които демонстрират в социалните мрежи топло отношение един между друг. Това довежда и до приобщаването на общите им фенове на една маса, която живее едновременно и с героите, и с актьорите. Понякога разликите между реален и измислен свят изчезват, защото след толкова години надали някой от тях може да се измъкне от коронната си роля, ако ще и крал да стане.

Някои актьори се появяват в 1-2 епизода, други в 100-200, трети в 1000-2000, но известността им нараства главоломно и те се задържат над повърхността завинаги. Двама обаче са доайените в серила. Катрин Кели Ланг /Брук Лоугън/ и Джон Маккук /Ерик Форестър/ са в него от самото му начало и към днешна дата продължават да се снимат изключително активно.

Те са част и от четворката големи в сериала. Рон Мос /Ридж Форестър/ и Сюзън Фланъри /Стефани Форестър/ я допълват. И Рон, и Сюзън напуснаха сериала през 2012-та година. Май не толкова заради изчерпване, а по-скоро заради финансови претенции. Стефани беше убита от рак. Самата актриса Сюзън продължава да твори и наскоро режисира епизод от известен сериал. Ридж напусна историята. И се върна с нов актьор. Торстен Кей се зае с ролята. Мос и сега играе в сериали, но не от такъв ранг.

Връщането на Ридж в играта – даде шанс за нови любовни интриги между него и Брук. Двамата са новите Ромео и Жулиета. Цял сериал /а и живот – 30 години/ двамата се гонят. Обичат се, но препятствия се появяват на пътя им. Може би без тази двойка „Дързост и красота“ отдавна щеше да е свършил, защото тя въплътява истинската любов във всеки смисъл на тази дума. Изпепеляваща, но трудна. Изгаряща, но нежна.

Главен виновник за това сериалът да продължава да е на ниво – Брадли Бел, син на Уилям и Лий Бел. Семейното наследяване на завета за сериала е голяма отговорност, но 52-годишният Брадли се справя страхотно. Съпругата му беше посланик на САЩ в Унгария до идването на администрацията на Тръмп. Тя е една от упорите на Брадли да продължава да е все така продуктивен откъм сюжетни линии.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Статията също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/03/23/.1517356

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*