Да трепери обществото

Цеца „разтрепери“ страната, но не само на 17-ти март. Вече трети-четвърти месец отвсякъде се чуват викове „Да трепери“. Кой и защо да го прави – не е важно. Важното е, че простотията е на максимално ниво. Ходите по улицата – „Да трепери“. Отидете на училище/работа – „Да трепери“. Приберете се – „Да трепери“.

Стигна се до положението хората да възприемат това за някаква шега, която трябва задължително да ги забавлява. Аз не виждам положителна закачка в това. Това си е явен белег, че нямаме нито възпитание, нито ценности.  Защо? Защото опорочаваме всяко изкуство. Убеден съм, че 99% от личностите, които използват този израз, дори не подозират, че „трепни“ означава „мигни“. И че песента не е за „найки“ и „таксита“, а е за любов. Любов, която вече не изпитваме към никого.

Взимаме на подбив текста. Всеки един музикант заслужава слушателите да вникнат в песента, да я почувстват и да му отдадат нужното уважение. Проектът „Trepni“ излиза през юни 2016-та, но става популярен преди няколко седмици. Това показва и доказва, че песента не е осмислена, а е употребена за поредното меме, което ще омръзне в един момент.

„Всяко чудо за три дни“ не може да ни успокои, защото е време да трепери обществото. Не знам дали го има още това общество. Родителите блеят. Учителите блеят. Всички блеят. И под „блеят“ нямам предвид разсеяност, а буквално определям обществото за овце и агнета. Стадо, което отказва да се развие. Стадо, което отказва да е пример. Подрастващите стада също стават такива. Омръзна ми вече да пиша за липсата на духовно бъдеще, но се ядосвам всекидневно и пак го правя. Искам да пиша положителни неща, но ще е лицемерно. Грубо отношение към учители, нервно отношение към други шофьори. Обиди. Омраза. И? Трепери ли вече обществото? Разлюля ли се от притеснение вече обществото? Не, естествено. Обществото пак дреме. И пак блее. После този бил виновен, онзи бил виновен.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Разсъждението също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/03/21/.1516907

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*