Бойчо Огнянов, Лазар Глаушев, а сега кой ще ни бъде водач?

Удобно е един човек /или народ/ винаги да очаква, че при трудности ще се появи водач, който ще го преведе през студеното време, бурните океани и скалистите местности, а на всичкото отгоре ще му осигури свещена земя, от чието небе ще пада свещена храна, която никога няма да свърши. И всичко това без никакви усилия.
Децата ни изучават в часовете по литература в шести клас „Под игото“ (Иван Вазов), а в дванайсти – „Железният светилник“ (Димитър Талев). Тези две произведения поставят на преден план едни герои, които не криволичат по „пътищата“, а пламенно следват мисиите, в които са повярвали. Да, те са точно тези водачи, които се вписват в определението „може да им се вярва“. Да, те са готови да пожертват себе си. Да, те са готови да пожертват своите любими. Но никога не биха си позволили да предадат идеалите си. Наистина звучи прекрасно. В реалността обаче – „а дано, ама надали“.
Непрекъснато обществото се дели на „леви“ и „десни“, „левскари“ и „цесекари“, „корумпирани“ и „некорумпирани“. А защо не се делим на „достойни“ и „недостойни“, „дейни“ и „мърморещи“, „разделящи“ и „обединяващи“? Именно това ни трябва – сплотяване, което да надгражда разговорите между поколенията и да развива обществото, което има неотложна нужда да повярва в себе си.
Вманиачаването в това, че не можем без водач – не ни дава реален поглед, че народът е водач, когато действа заедно. Хората имаме комплекси и обществото също има комплекси. Хората сме несигурни и обществото също е несигурно. Хората сме в застой и обществото е в застой. Хората създаваме обществото, а не обществото създава хората. Общество без хора не съществува. Водач без общество не е водач, а е самотник. Водачите трябва да се вслушват в хората. А хората трябва да подкрепят водачите. Водачите, които избираме, не трябва да са поредното продължение на разделянето. И омразата. Няма Бойчо, няма Лазар – има 21-ви век. Времето и ситуацията е друга. Преди такива са виреели без проблем, защото общността ги е криела и уважавала. Днес всеки е срещу всеки. Вместо да ровим в „сеното“ за следващ водач, трябва да „изровим“ съединението ни.

Автор: Мимо Гарсия / всички права запазени за http://www.mimo.bg

Разсъждението също тук: http://mimogarcia.blog.bg/novini/2017/03/20/.1516643

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*